równość
Ola: Uzasadnij równość: [(1/9)
-1/2 : 3
1/9]
1,125 = (3/
√3)
2
Proszę
21 lut 19:49
tim: Więc tak:
(1/9)
-1/2 = (9/1)
1/2 =
2√9 = 3
3
1/9 =
9√3
1,125 = (9/8)
więc:
l = [3 :
9√3]
9/8 =
8√(3 : 9√3)9 =
8√39 : 9√39 =
8√39 : 3 =
8√38 = 3
czytaj
186
druga część:
p = (3 :
√3)
2 =
(3
2 :
√32) =
9 : 3 = 3
l = p
Może trochę skomplikowane ale wychodzi.
21 lut 20:16
Eta:
Należy wiedzieć ,że
(a
n)
m = a
n*m a
n*a
m = a
n+m a
n : a
m = a
n - m
a
-1 = 1/a
czyli : 1/9 = 3
-2 1, 125 = 1 i 1/8 = 9/8
zatem ( 1/9)
-1/2= ( 3
-2)
-1/2= 3
( -1/2) *(-2) = 3
1 = 3
L= [ 3
1 : 3
1/9]
9/8 = ( 3
1 - 1/9)
9/8= 3
8/9 * 9/8=
L = 3
1 = 3
L = 3
P= 3
2 / (3
1/2)
2 = 3
2 / 3
1= 3
2 -1= 3
P= 3
więc L = P
21 lut 20:28
tim: do ety: jak długo rozwiązujesz tu zadanka? ^^
21 lut 20:36
Eta: Oooooooo. , Ooooo, Ooooo...... od prawie blisko roku

Czemu pytasz? mogę wiedzieć?
21 lut 20:56
tim: Tak z ciekawości ^^. Czystej

. Bo widzę, że masz wprawę i często odpowiadasz.
21 lut 20:59
tim: Naprawdę...
21 lut 21:00
Eta:
Mam dużo wolnego czasu

Mogłabym robić inne przyjemne rzeczy!
Cieszy mnie że moge pomóc innym!
Choć dzisiaj " ktoś" mi napisał:" że popisuję się swoją wiedzą"
Zastanawiam się ?... czy nie zaleźć innego wdzięczniejszego
zajęcia?...... pomyślę nad tym?
Pozdrawiam !
21 lut 21:14
Eta:
Ja się cieszę,że pomagasz.
Pozdrawiam! i dziękuję
21 lut 21:34
Eta: Do do Ciebie tim
21 lut 21:35
Ola: Dziękuje wam bardzo!

22 lut 08:52
tim: Aha, ok

. Ja dopiero od kilku dni. Zobaczy się jak będzie.
22 lut 09:40