funkcja liniowa- podstawy
Potrzebująca: Dla jakich wartości
m proste
k i
l opisane równaniami nie mają punktów
wspólnych?
k: 3x + 2y− 5=0
l: mx + 2y − 1=0
proszę w miarę możliwości o wytłumaczenie.
6 kwi 18:57
ceaser I: wówczas gdy są równoległe
sprowadź do postaci kierunkowej i współczynniki kierunkowe maja być równe
6 kwi 18:59
Potrzebująca: wiem, że muszą być równoległe, ale wolałabym to udowodnić jakoś rozwiązując ten układ
6 kwi 19:01
ceaser I: sprowadz oba równania do postaci y=ax+b
6 kwi 19:01
Potrzebująca: aaa... czyli, ze y=.... i ta liczba przed x musi być taka sama?
6 kwi 19:02
ceaser I: tak, ta liczba to współczynnik kierunkowy a
6 kwi 19:03
Potrzebująca: aha to już rozumiem dzięki...
6 kwi 19:04
ceaser I:
6 kwi 19:04
Domkaa: hej wam czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć zadanie?
15 wrz 20:17
Domkaa: podaj kąt nachylenia wykresu funkcji liczbowej do osi OX jeżli y=x+5
15 wrz 20:22
bezendu:
tg450
15 wrz 20:24
5-latek: Proste ktore sie przecinaja maja jeden punkt wspolny
Proste ktore sie pokrywaja maja nieskonczenie wiele punktow wspolnych . Na razie czaisz to ?
Teraz wyobraz sobie dwie (lub narysuj ) dwie proste rownolegle ktore sie nie pokrywaja .
Ile maja punktow wspolnych ze soba ? czy w ogole maja ? .NO nie maja puntow wspolnych .
Trudno i tak czasem bywa.
Stad od razu nastepujacy wniosek: Jesli proste sa rownolegle to nie maja punktow wspolnych
Ale rowniez zobacz ze mozemy powiedziec ze jesli proste nie maj punktow wspolnych to sa
rownolegle? Kumasz to ?
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html Teraz zobacz tutaj kiedy proste sa rownolegle
Wtedy gdy wspolczynniki stojace przy x sa jednakowe .
To teraz wroc do zadania i co musisz wstawic w miejsce m do prostej l zeby proste k i l byly
rownolegle ?
15 wrz 20:35