6 kwi 18:55
ceaser I: ciag jest arytmetyczny wtedy gdy od następnego wyrazu odejmiesz kolejny czyli, podstaw sobie za
te liczby a,b,c
b−a=c−b i dalej wiadomo
6 kwi 19:00
Dawid: bladego pojęcia nie mam jak to zrobić
6 kwi 19:16
ceaser I: (2x−1/2)−3=27−(2x−1/2)
wyliczasz x podstawiasz i masz ciąg
6 kwi 19:21
Dawid: 
jak wyliczyc x ?
6 kwi 19:27
ozi: A ja bym to zrobiła inaczej, łatwiej

a3=a1*q
2
27=3*q
2 | :3
q
2=9
q=3
2x=9+0,5
2x=9.5 | :2
x= 4,75
czyli a2 = 9
6 kwi 19:30
Dawid: czy to juz koniec zadania

?
6 kwi 19:32
ozi: Jeszcze musisz obliczyć sumę 4 wyrazów, podstawiasz tylko do wzoru
6 kwi 19:34
Dawid: an2= an−1 * an+1
Do tego ?
6 kwi 19:40
Dawid: Aaaa... ale cos sie chyba nie zgadza... nie powinno byc czasem −9 ?
6 kwi 19:40
6 kwi 19:44
ozi: Dlaczego −9? Wg mnie jest dobrze
6 kwi 19:47
ceaser I: sorki za moj 1. komentarz, nie doczytałem że ciąg geometryczny, ale i tak dobrze ze dopisałem
ciag aryt....

ciąg jest geo gdy b/a=c/b
6 kwi 19:48
Dawid: Za każdym razem wychodzi mi co innego
6 kwi 19:59
ozi: Masz obliczyć S4, czyli
S4=3*40
S4=120
6 kwi 20:03
Dawid: Koleżanka mi napisala coś takiego:
tak, jednak to jest tylko dla q=3
a dla q= −3 suma ta wynosi: −60
O co jej chodzilo

?
6 kwi 20:28
Dawid: f5
6 kwi 20:40
Dawid: jeszczeX trzeba obliczyć

pomoże ktoś ?
6 kwi 22:48