Proszę o pomoc
oskar : Rolnik rozparcelował część swojej ziemi na mniejsze działki.Pewna rodzina kupiła plac w
kształcie trapezu równoramiennego o ramieniu 50m oraz podstawach długości 100m i 40m .Oblicz
,ile kosztował 1 m2 terenu,jeżeli za działkę zapłacono 140 000 zł
6 kwi 13:08
pomagacz:

a = 40
b = 100
c = 50
h = ?
| | b−a | | 100 − 40 | | 60 | |
x = |
| = |
| = |
| = 30
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
h
2 + x
2 = c
2
h
2 = c
2 − x
2
h =
√c2 − x2
tak więc:
h =
√502 − 302
h =
√2500 − 900
h =
√1600
h = 40
https://matematykaszkolna.pl/strona/868.html
1m
2 → x
P(m
2) → 140 000zł
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1m2 * 140 000zł | |
x = |
| = ... |
| | P(m2) | |
6 kwi 13:24