pomoc
Daga: oblicz logarytmy
log małe2duże 6+log małe2 duże 8− log małe 2duże 3=
log małe jedna czwarta x= −2
log małex=2log5+log4=
27 do potęgi log małe 3 duże 2=
log małe pierwiastek z 2 (log małe jedna druga duże jedna szesnasta)=
6 kwi 10:00
pomagacz:
gdy nie wiesz jak zapisać logarytm to napisz tak:
log+podkreślnik([−] + [Shift])+stopień logarytmu+wartość logarytmowana w nawiasie
plusiki (+) oznaczają sklejenie wyrażeń pomiędzy plusikami, czyli (log+podkreślnik([−] +
[Shift])+stopień logarytmu+wartość logarytmowana w nawiasie) to (logpodkreślnik([−] +
[Shift])stopień logarytmuwartość logarytmowana w nawiasie)
np:
log+podkreślnik([−] + [Shift])+a+(z)
powinno wyglądać tak
log
a(z)
wracając do zadania, czy Twoje logarytmy tak wyglądają:
log
26 + log
28 − log
23 =
log
14x = −2
log
x = 2log5 + log4 =
27
log32 =
6 kwi 10:43
ewa: tak
6 kwi 10:44
daga: tak
6 kwi 10:45
pomagacz: lub co do pomocy pierwszej, kliknij po lewej stronie gdzie się pisze treść zadania, na
niebiesko jest [Kliknij po więcej przykładów] i zobaczysz jak się programuje logarytmy, potęgi
itp... na tym forum
6 kwi 10:45
daga: spoko
6 kwi 10:46
ewa: jesteś tam?
6 kwi 11:00
daga: napiszesz mi?
6 kwi 11:01
pomagacz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
1.
| | 48 | |
log26 + log28 − log23 = log2(6 * 8) − log23 = log248 − log23 = log2( |
| ) = log216 |
| | 3 | |
= 4
2.
log
14x = −2
(
14)
−2 = x
((
14)
−1)
2 = x
4
2 = x
x = 16
3.
27
log32 = 9*3
log32 = 9*2 = 18
na 4. się nie znam lub nie pamiętam jak to leciało
6 kwi 11:14
daga: logx = 2log5 + log4 = a to?
6 kwi 11:19
pomagacz: logx = 2log5 + log4
logx = log(5
2) + log4
logx = log25 + log4
logx = log(25*4)
logx = log100
x = 100
ad 4.
(
√2)
x = log
12(
116
((
√2)
x)
12 =
116
(
√2)
x2 =
116
2
x2 = 2
−4
x2 = −4
x = −8
Jeśli masz już wyniki to sprawdź bo nie wiem czy ten 4. mam dobrze
6 kwi 11:35
daga: oj nie mam bo to praca kontrolna ale dzięki
6 kwi 11:37
mh: ja wyliczyć logarytm = log( x2+2) = log(x+7) ?
22 kwi 11:23
aniabb:
x2+2 = x+7
x2−x−5=0
Δ ...itd
22 kwi 11:53
dsfg: √27 log√32
12 cze 18:18
Rafallek: √27log32
7 lis 19:12