WIELOMIANY, ROZWIĄŻ RÓWNANIA
Basia: Pomózcie wytłumaczyć jak to rozwiązać:
wielomiany
Zad. 1
a) x3 − 6x2 + 11x − 6 = 0
b) x3 − 2x2 − 5x +6 = 0
c) x4 − x3 − 7x2 − x + 6 = 0
d) x(x−2)(x+3)(x−6) = 0
e) x3 + 4x2 − x − 4 = 0
31 mar 18:34
Basia:
31 mar 18:41
31 mar 18:42
Sajmon: pierwiastkami równania są :
x=0, x=2, x=−3, x=6
gotowe.
To są równania, więc nie robimy ich na osi.
31 mar 18:46
Basia: Właśnie problem w tym, że tego nigdy nie robiłam a dostaliśmy takie zadania i nie znam systemu
na to rozwiązanie. Wiec nawet nie wiem jak porozbijac.
31 mar 18:46
morfepl: a) z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych wielomianu. obliczamy wartość wielomianu dla
poszczególnych podzielników wyrazu przy najmniejszej potędze, w tym wypadku jest to wyraz
wolny, a podzielniki dla 6 to: ±1;±2;±3;±6;
W(−1)=(−1)
3−6*(−1)
2+11*(−1)−6=−1−6−11−6=−24≠0 więc −1 nie jest pierwiastkiem wielomianu
W(1)=1−6+11−6=0 więc 1 jest pierwiastkiem wielomianu i możemy go zapisać jako x−1
teraz dzielimy przez x−1, jak się dzieli wielomiany patrz tu:
107
teraz po podziale zostaje nam trójmian kwadratowy i to już można normalnie obliczyć z Δ
na końcu zapisujesz odpowiedź: x
1=1; x
2=...
31 mar 18:48
Basia: Acha, dzięki już chyba rozumiem. Dzięki serdeczne
31 mar 18:52