zadanie
ala: KTO TO ZROBI TEN MISTRZEM.
| | π | |
Wyrażenie 2log4(sinx+cosx)2 dla x≠− |
| +kπ gdzie k∊Z ile jest równe? |
| | 4 | |
mam pytanie co oznacza Z? i jakby ktoś mógłby pomóc mi to zrobić byłam bym niezmiernie
wdzięczna.
29 mar 20:40
laurania: Z to znaczy to samo co C (k należy do liczb całkowitych)
29 mar 20:43
ICSP: Z jest międzynarodowym określeniem zbioru liczb całkowitych.
29 mar 20:43
ala: aaa..

myślałam już że chodzi o liczby zespolone..
to w ogóle wynosi sinx+cosx pomimo ograniczenia dziedziny dalej będzie tak samo?
29 mar 20:46
29 mar 20:47
ICSP: nie ważne

4
log4 ((sinx+cosx)2)0,5 = sinx+cosx
29 mar 20:48
ICSP: poprawiam ten niewyraźny zapis:
2 = 412
29 mar 20:49
ala2: proponuje zaczac od wylaczenia potegi tj
log
4(sinx+cosx)
2 = 2 log
4(|sinx+cosx|)
wowczas mamy 2
2log.......
czyli 4
log...
i z wlasciwosci logarytmow to jest dalej rowne |sinx+cosx| aaa to ad dziedziny itd noo a to juz
zostawie dla Ciebie

aa...co do Z

Z− calkowite, dawne licealne C przeszlo na Complex (liczby zespolone)
29 mar 20:50
ICSP: peja przykro mi stereometrii nie ruszam bo mi nie wychodzi.
29 mar 20:50
ala: nie wiem o co chodzi w drugiej linijce.
zapis w trzeciej rozumiem.
czyli to się równa sinx+cosx?
29 mar 20:51
peja: ala2 może Ty pomożesz? prooszę
29 mar 20:52
ICSP: Chyba tak.
29 mar 20:52
ala: dziękuję bardzo.
29 mar 20:53
ala: chociaż moment bo teraz są dwa różne roozwiązania to |sinx+cosx| czy sinx+cosx?
29 mar 20:54
ala2: ktos mnie skorygowal ze wylaczajac ze wzrou
loga2=2loga popelniam blad bo jest to potega parzysta...i dziedzine zmieniam
bo zgodnie z def log a>0 ... moze pokaze zmiane :
loga2 ⇔ a2>0 ⇔ a∊ R
2loga ⇔ a>0 ⇔ a∊(0,∞)
wiec zeby nie bylo zmiany dziedziny...po to dalam modul
29 mar 21:02
ala: | | π | |
ok rozumiem. czyli dalej z sinx+cosx wywalam wartości dla x=− |
| +kπ |
| | 4 | |
i dla reszty mam rozwiązanie sinx+cosx
dzięki
29 mar 21:08
K. OWMH:
2log4(sinx+cosx)2 =
WIEMY ŻE logb An = nlogb A; Z TEGO
2log4(sinx+cosx)2 = 22 log4(sinx+cosx)
MAMY ŻE Ar.p= (Ar)p, STĄD
2log4(sinx+cosx)2 = (22)log4(sinx+cosx)
2log4(sinx+cosx)2 = (4})log4(sinx+cosx)
WIEMY ŻE A logAM = M ; STĄD
2log4(sinx+cosx)2 = sinx+cosx; x ≠ ( −π/4) + Kπ
29 mar 22:03
Jack:
wg mnie to idzie tak:
2log4 (sinx + cosx)2=2log2 ( (sinx + cosx)2)1/2=
=2log2 |sinx + cosx|=|sin x+cos x| , dla odpowiednich x.
Moduł się bierze z definicji pierwiastka.
@ala2:
log a2 ⇔ a2>0 ⇔ a∊ R \{0}
log a2 = 2log |a| ⇔ |a|>0 ⇔ a∊ R \{0}
29 mar 22:40
K. OWMH:
sorry błąd jest w moim rozwiązaniu powinno być powinno być
2log4(sin x + cos x)2 ; dziedzina tego wyrażenia sin x + cos x ≠ 0
Stąd sin x ≠ − cos x ⇒ sin x ≠ cos(−x) ⇒ x ≠ ( −π /4) + K
ponieważ |A|2 = A2
2log4(sin x + cos x)2 = 2 log4|sinx+cosx|2 ; gdzie x ≠ ( −π /4) + K
WIEMY ŻE logb An = n logb A; wiadomo A > 0; Z TEGO MAMY
2log4(sinx+cosx)2 = 22 log4|sinx+cosx|; gdzie x ≠ ( −π/4) + K
MAMY ŻE Ar.p= (Ar)p, STĄD
2log4(sinx+cosx)2 = (22) log4|sinx+cosx|; gdzie x ≠ ( −π/4) + K
2log4(sinx+cosx)2 = 4log4|sinx+cosx|; gdzie x ≠ ( −π/4) + K
WIEMY ŻE AlogAM = M ; dla M>0 ; STĄD
2log4(sinx+cosx)2 = | sinx+cosx| ; gdzie : x ≠ ( −π/4) + K
Przepraszam.
29 mar 23:17
K. OWMH: Sorry błąd jest w moim rozwiązaniu powinno być powinno być
2log4(sin x + cos x)2 ; dziedzina tego wyrażenia sin x + cos x ≠ 0
Stąd sin x ≠ − cos x ⇒ sin x ≠ cos(−x) ⇒ x ≠ ( −π /4) + π K
ponieważ |A|2 = A2
2log4(sin x + cos x)2 = 2 log4|sinx+cosx|2 ; gdzie x ≠ ( −π /4) + π K
WIEMY ŻE logb An = n logb A; wiadomo A > 0; Z TEGO MAMY
2log4(sinx+cosx)2 = 22 log4|sinx+cosx|; gdzie x ≠ ( −π/4) + π K
MAMY ŻE Ar.p= (Ar)p, STĄD
2log4(sinx+cosx)2 = (22) log4|sinx+cosx|; gdzie x ≠ ( −π/4) + π K
2log4(sinx+cosx)2 = 4log4|sinx+cosx|; gdzie x ≠ ( −π/4) + π K
WIEMY ŻE AlogAM = M ; dla M>0 ; STĄD
2log4(sinx+cosx)2 = | sinx+cosx| ; gdzie : x ≠ ( −π/4) + π K
Przepraszam.
29 mar 23:20
K. OWMH:
2log4 (sinx + cosx)2 = 2log 2 ((sinx + cosx)2)1/2 to przejścia nie jest wydocznie
dla każdego.
29 mar 23:24
ala2: @Jack
noo tak. to co zaznaczyles to racja. ale wyzej napisalam ze jest to przyklad (zobrazowanie) jak
zmienia sie dziedzina. i specjalnie tam nie bylo modulu zeby bylo widac ze z R zrobilo sie
(0,∞)
ad modulu ktos mnie skorygowal bo nie uzywalam tego tylko korzystalam z wylaczenia w log przed
log.
co do Twojego przykladu. rzeczywiscie pokazuje co sie dzieje...ale zmieniles podstawe log z 4
| | 10 | |
na 2..gdy korzystasz z tego ze log(a)x= xlog(a) to nie zmieniasz podstawy z 10 na |
| |
| | x | |
przeciez...
nawet z tej str wzor 3 od gory na czerwono
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
nie widze zadnych zalozen...ze |k| czy cos..przy takim wylaczaniu
29 mar 23:26
ala2: * 4 od gory ^^ wybacz
29 mar 23:28
Jack:
@ala2:
nie rozumiem tego przykładu z "log(a)
x= xlog(a)". Nie widzę analogii...
| | 1 | |
Zastosowałem oczywiście wzór: logab c = |
| loga c, gdzie "a","b" to były stałe. Jako, |
| | b | |
że nad "a" wisiał pierwiastek, to chcąc go zdjąć (zredukować) i zachować dziedzinę, musiałem
postawić moduł.
W przykładach nie widzisz założeń, ponieważ te przykłady są bardzo proste, a obok masz
podstawione STAŁE, a nie zmienne. Ale przede wszystkim ważne jest tu to, że nie korzystamy
jedynie z logarytmów, lecz wykorzystujemy własności potęg i pierwiastków (o czym nie musiało
być mowy na stronie którą podałaś)
29 mar 23:33
ala2: przyklad − chodzilo o to ze
np
(*) ln(e)
x = x * ln(e)
nie zrozumielismy sie

ja wrocilam do przykladu w ktorym ktos mnie poprawil (nie ten tu
przyklad)
i tam byly zmienne a nie stale. wykorzystalam zaleznosc (*)
29 mar 23:39
sagitarius: ja mam problem z takim zadankiem
log0,0016 5=?
31 mar 12:30