ciagi arytmetyczne
julka: BŁAGAM O POMOC! NIE WIEM JAK SIE ZA TO ZABRAC!
niby rozumiem ciagi ale nigdy nie wiem od czego zaczac...
w nieskonczonym ciagu arytmetycznym (an) dane są: a2=−4 oraz a7=6. Wobec tego różnica
ciągu (an) jest równa... ?
29 mar 19:45
29 mar 19:47
julka: dzieki wielkie !
29 mar 19:53
julka: kurcze, a to ?
w nieskonczonym ciagu arytm. (an) dane sa a1=3 i a7=39. wobec tego a4=?
takie banalne a ja nie wiem..
29 mar 19:55
Eta:
a
k −a
m= (k−m)*r
a
7 −a
1= 6r
6r= 36 => r= 6
a
4= a
1+3r=......... dokończ
29 mar 19:57
Eta:
r= 6 , a
1= 3
to mamy ( na pichotę

3,9,15,
21, 27, 33, 39,.........
a
4=
21
29 mar 19:59
julka: 21, dzieki wielkie
29 mar 20:01
dawid: a
1 = 3
a
7 = 39
a
4 = ?
a
7 − a
1 = 6r
6r = 39 − 3
6r = 36
r=6
a
n=a
1+(n−1)r
a
4=3+(4−1)*4
a
4=3+12
a
4=15
Powinno być
29 mar 20:01
Eta:
@
dawid
a
4= 3+(4−1)*
6
29 mar 20:03