wadwdawdaw
karolajnn: e)
(x1 − x2)2
Mam przekształić tak zebym mógł skorzystać z wzorów Viete'a.
e)= (x1 + x2)2 − 2x1 x2=
Znalazłem rozwiązanie gdziej est (x1+x2)2 − 4x1 x2
Dlaczzego 4 ?
29 mar 15:52
b.: policz ze wzorów skróconego mnożenia
55, ile wynosi to co jest w rozwiązaniu, to
zobaczysz...
29 mar 15:54
ICSP: (x
1 − x
2)
2 =
x12 − 2x
1x
2 +
x22
Rozpatrzmy
x12 + x22:
(x
1 + x
2)
2 = x
1x + 2x
1x
2 + x
22 ⇔
x12 + x22 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2
Teraz wstawiasz to do pierwszego. Mam nadzieję że już rozumiesz
29 mar 15:56
karolajnn: Mógłbyś to dla mnie rozpisać ?
29 mar 15:56
karolajnn: dzieki nie zauwazyłem
29 mar 15:56
ICSP: tam mały bła zamiast x powinno być 2. Myślę że sie domyślisz o co chodzi.
29 mar 15:57
Trivial: cześć
ICSP.
29 mar 15:57
karolajnn: Ale dlaczego − 2
x1x2

skoro to jest suma ?
29 mar 15:58
ICSP: Przerzuciłem na druga stronę równania więc zmieniłem znak.
Cześć Trivial
29 mar 15:59
Trivial:
Tak właściwie, to co oznacza akronim, którego używasz w nicku?
Jedyne co przychodzi mi na myśl, to:
I can solve problems!
29 mar 16:01
ICSP: Hahaha. Dobre to I can solve problems. Mój po prostu znaczy
Przewiduję pokój
. Twój skąd
sie wziął?
29 mar 16:02
Trivial:
Zainspirowany został nagminnym nadużyciem słowa 'trywialne' przez wykładowców.
29 mar 16:03
morfepl: ciekawa dyskusja
29 mar 16:04
Trivial:
Off topic zawsze jest ciekawy.
29 mar 16:05
ICSP: Tak przy okazji. Znasz już odpowiedź na moje pytanie które zadałem ci jakieś 4 miesiące temu?
29 mar 16:05
Trivial: Jakie pytania?
29 mar 16:06
ICSP: Czy sinus w trójkącie sferycznym może być >1
29 mar 16:06
Trivial:
Nie znam, ale stawiam na nie.
29 mar 16:07
Trivial:
Wchodzimy w całki po m−wymiarowym prostopadłościanie na razie − pewnie geometria już wkrótce.
29 mar 16:08
ICSP: To ty jeszcze całek nie miałeś
29 mar 16:09
Trivial:
Po m−wymiarowym prostopadłościanie jeszcze nie.
29 mar 16:10
ICSP: m−wymiarowy prostopadłościan
29 mar 16:11
morfepl: a jak się liczy jego obljętość? a
m?
29 mar 16:12
Trivial:
Tak, czyli całki podwójne, potrójne, itd.
29 mar 16:12
Trivial:
Pewnie jakiś odpowiednik objętości tak się liczy.
29 mar 16:13
ICSP: To już przypadkiem nie podchodzi pod kwaterniony?
29 mar 16:13
Trivial: Nie.
29 mar 16:14
29 mar 16:16