matematykaszkolna.pl
kombinatoryka lub prawdopodobienstwo SZUKAJACA: W URNIE JEST 7 KUL BIALYCH 2 CZARNE 1 ZIELONA ILE JEST MOZLIWYCH SPOSOBOW WYBORU DWOCH KULZ TEJ URNY TAK ABY: a)kule były róznych kolorow b)obie kule byly biale c)kule byly tego samego koloru.
29 mar 14:51
b.: b)

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

z 7 białych trzeba wybrać 2 −− można to zrobić na
sposobów ( 1015 )

c) policz podobnie ile jest możliwości wyboru 2 czarnych lub 2 zielonych, i dodaj to do tego co jest w (b) a) np. żeby była 1 biała i 1 czarna −− białą można wybrać na 7 sposobów, a czarną na 2 −− więc (reguła mnożenia) dostajemy 14 możliwości trzeba do tego jeszcze dodać możliwości wyboru białej i zielonej, oraz czarnej i zielonej
29 mar 15:48
szukajaca: no dobra ale te kule sa w jednej urnie wiec nie wybieramy ich z 10 kul?
29 mar 15:55
szukajaca: jak to rozpisac ze wzorow zeby baba sie niedowalila skad to wzielam ?
29 mar 15:57
b.: w b) chodzi o liczbę sposobów wybrania białych kul −− nie interesują nas więc kule innych kolorów (w zadaniu nie ma pytania o prawdopodobieństwo wybrania 2 białych, a tylko o liczbę sposobów)
29 mar 15:58
szukajaca: i mozesz mi pomoc jeszcze w jednym podobnym zadaniu ?ile jest wszystkich liczb pieciocyfrowych o roznych cyfrach podzielych przez 4? tez nie wiem jak to zrobic ze wzoru
29 mar 15:58
b.: (b) rozwiązałem w całości, potrzebne wzory możesz wziąć z zacytowanej strony (1015) resztę spróbuj dokończyć sama − napisz, co Ci wyszło
29 mar 15:59
szukajaca: to jest inne skoro mam wybrac takie same kolory to albo z bialych albo czarnych
29 mar 16:03
b.: to podobne jest tutaj: 88136 i już Ci tam pomagałem, teraz Twoja kolej...
29 mar 16:03
b.: c) −− zgadza się, z białych liczbę sposobów już mamy policzoną (w b)), pozostaje policzyć podobnie liczbę sposobów wyboru 2 czarnych
29 mar 16:04
szukajaca:
nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

jesli chodzi o biale

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

jesli chodzi o czarne

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

N(9}{2} nie wiem czy o to chodzi
29 mar 16:08
szukajaca: dobra jestem tempa nie rozwiaze tychzadan
29 mar 16:11
b.: zobacz analogię:

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

z 7 białych trzeba wybrać 2 −− można to zrobić na
sposobów

z 2 białych trzeba wybrać 2 −− można to zrobić na ... sposobów (ile?)
29 mar 16:28
szukajaca:
nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

29 mar 16:31