Jak rozwiązać takie równanie?
Komar: Niby wiem,jak się liczy równania kwadratowe,ale co zrobić z tym?
x3+3x+4=0
28 mar 21:19
myslik: Poszukaj dzielnikow wyrazu wolnego . Ja juz znalazlem dla x=−1 rownanie sie zeruje.
podziel wielomian przez (x+1) i otrzymasz rownanie kwadratowe

a reszta to juz banal
28 mar 21:23
mata: to nie rownanie kwadratowe a wielomian stopnia 3

podstaw x=−1 i z hornera..ew jak lubisz dzielic pod kreska to pod kreska

wychodzi (x+1)(x
2−x+4)...i dalej masz upragnione rownanie kwadratowe
pozdr
28 mar 21:27
Komar: A możesz zrobić ten przykład,żebym wiedziała,o czym Ty w ogóle do mnie mówisz?

Bo na razie
to tak niezbyt rozumiem...
28 mar 21:27
Komar: Czyli,że x= −1 albo x2−x+4= 0 ?
28 mar 21:30
myslik: tak dokladnie;0
28 mar 21:34
Komar: Skoro x
2−x+4= 0,to mam policzyć deltę i tak dalej,tak?
28 mar 21:35
Komar: Wyszła mi delta ujemna... to rozwiązaniem jest tylko to wcześniejsze (−1)?
28 mar 21:37
Mila: 4 to wyraz wolny i ma dzielniki 4,2,1, −1.−2.−4 podstawiasz je za x . myslik napisał ,ze
sprawdził i dla x=−1 wynik =0 (−1)3+3(−1)+4= −1−3+4=0 czyli x=−1 jest pierwiastkiem a
wówczs wielomian dzieli się przez dwumian x−p(pierwiastek) x−(−1)=x+1
mozna rozłozyc dzielac przez x+1 Umiesz dzielic ?
28 mar 21:38
Komar: A to: x3+x−2=0 ?
−2 ma dzielniki 2,1,−1 i −2 . Pasuje 1. Tylko co mi to daje? Czyli po prostu 1 jest
rozwiązaniem?
Bo do '...i dla x=−1 wynik =0 (−1)3+3(−1)+4= −1−3+4=0' zrozumiałam. Dalej nie wiem,o co
chodzi z tym pierwiastkiem.
28 mar 21:45
Mila: 1 jest pierwistkiem czyli rozkładasz dzielac przez x−1
28 mar 21:46
ICSP: x3 + x − 2
Mówisz że pasuje 1 wtedy dzielisz wielomian przez (x−1)
x3 + x − 2:(x−1) = x2 + x + 2
teraz zapisuję ten wielomian jako:(x2 + x + 2)(x−1)
28 mar 21:47
Komar: (x3+x−2)/(x−1) ?
Jak mam to zrobić?
28 mar 21:47
ICSP: Umiesz dzielić wielomiany?
28 mar 21:48
malami: a czemu nie ma tam 3x?
28 mar 21:48
Komar: Nie.
@malami: To już inny przykład jest.
28 mar 21:50
28 mar 21:50
Mila: x2 +x +2
x3+x−2 : x−1
−x3 +x2
x2+x
−x2+x
2x−2
−2x+2
28 mar 21:51
Komar: O,chyba już rozumiem tego Hornera,ale będę jeszcze musiała to jakoś poćwiczyć.Dzięki wielkie
28 mar 21:56
Mila: to nie jest Horner tylko zwykłe dzielenie pisemne
28 mar 21:59
malami: aha, okej. sorki. nie zobaczyłem
28 mar 22:03