Trójkąt prostokątny, zadanie z środkowymi.
Matio1717: W równoramiennym trójkacie prostokątnym środkowe poprowadzone do przyprostokątnych mają długość
k.Oblicz długośc boków tego trójkąta.
A ja mam takie pytanie czy to drugie zadanie oby dobrze jest rozwiązane
https://matematykaszkolna.pl/forum/34057.html
mi wychodzi:
następnie licząc z tw Pitagorasa:
Proszę o nakierowanie ostateczne...
28 mar 01:32
Eta:
Słuszna uwaga
Godzio się pomylił
natomiast "b" ( Ty się pomyliłeś

b= 2a
√2 −−−− dł. przekątnej kwadratu o boku "2a"
| | k√5 | | 2√10*k | |
zatem: b= 2* |
| *√2= |
| |
| | 5 | | 5 | |
28 mar 02:05
Matio1717: Jak rozwiązywanie nawet prostych zadań wymaga koncentracji... Chwila nieuwagi i tak łatwo
popełnić "kiksa"
eh...

No .... wspólnymi siłami jakoś ten problem rozwiązaliśmy

THX za uświadomienie możliwości wykorzystania przekątnej kwadratu o boku 2a
29 mar 01:24
Godzio:
Jeszcze muszę poćwiczyć dodawanie ... a do matury już tuż tuż
29 mar 01:25
Eta:
29 mar 01:48
Matio1717: Witaj w klubie

ja też właśnie ostro się przygotowywuje
29 mar 02:33