TRÓJKĄTY. POMOCYY!!!!!!
KAROLINA: 1.znajdź kąty trójkąta równoramiennego w którym kąt przy podstawie jest piec razy mniejszy od
przyległego do niego kąta zewnętrznego.
2.w równoramiennym trójkacie prostokątnym środkowe poprowadzone do przyprostokątnych mają
długość k.Oblicz długośc boków tego trójkąta.
13 sty 19:02
Julka:

Zad 1.
α+5α=180
6α=180
α=30
180=2*30−β
180−60=β
β=120
13 sty 19:07
Godzio: pomoge
13 sty 19:09
Godzio: spóźniłem sie
13 sty 19:09
Godzio:

to chociaż drugie

a
2 + (2a)
2 = k
2
a
2 + 5a
2=k
2
6a
2=k
2
| | k√12 | | 2k√3 | | k√3 | |
b=a√2= |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
13 sty 19:15
Godzio:
pomyłka mała juz poprawiam
13 sty 19:15
13 sty 19:16
Godzio: pamiętaj że boki to:
b i 2a
13 sty 19:16
KAROLINA: dziękuję bardzo!
13 sty 20:13