onlicz
halucynka: pomóżcie mi prosze bardzo mi na tym zależy a nie umiem zrobić



Dwie kule są do siebie podobne w skali 1/3. Oblicz promienie ty kul, jeżeli objętość jednej z
nich jest równa 36π
27 mar 20:05
b.: ze wzoru na objętość kuli
1005 możesz obliczyć jeden z promieni, a drugi będzie albo 3x
większy, albo 3x mniejszy (nie jest sprecyzowane, która z kul ma podaną objętość).
27 mar 20:11
halucynka: ale nie rozumiem, jak mam to obliczyć
27 mar 20:14
halucynka: proszę pomóż mi
27 mar 20:19
b.: napisz po lewej stronie równania wzór na objętość kuli o promieniu r, a po prawej −− 36π, i
rozwiąż to równanie
a przynajmniej napisz samo równanie, żeby było o czym dyskutować
27 mar 20:21
mcolka: objętosc kuli −wzór :
V= 4/3π *r3
z tresci zadania wynika, ze
4/3π *r3 = 36π
4/3 r3 = 36
r3 = 36* 3/4
r3 = 27
r = 3
Promien drugiej kuli jest albo trzy razy mniejszy i ma 1 , albo trzy razy większy i ma 9.
28 mar 01:03
Komentator OWMH:
ROZWIĄZANIE:
v2/ v1 = K3; k =1/3 stąd wiedza ze vkuli = (4π/3)R3
R2/ R1 = 1/3 ⇒ R1 =3. R2
ponieważ v2 = 36 π to (R2)3 = 36π/ (4π/3)
(R2)3 = 27 ⇔ R2 = 3 ⇒ R1 =3 R2 ⇒ R1=9
29 mar 01:41