f.liniowa
Karola: Napisz wzór funkcji liniowej f,która spełnia warunki f(−2)=−4 i f(4)=−1.
Dla jakich argumentów przyjmuje wartości nieujemne ?
25 mar 20:29
morfepl: 1223
nieujemne czyli ≥0
25 mar 20:31
Karola: a niedodatnie ?
25 mar 20:33
Mila: niedodatnie ≤0
najpierw piszesz wzór
y=ax+b
x=−2 f(−2) czyli y=−4 x=4 y=−1
−4=a(−2)+b
−1=a*4+b
−4=−2a+b /*(−1)
−1=4a+b
4=2a−b
−1=4a+b
3=6a
−3=b
y≥ 0
x ≥ 6
| | 1 | |
dla x≥6 funkcja f(x)= |
| x−3 przyjmuje wartosci nieujemne |
| | 2 | |
25 mar 22:23
Gustlik: Ojojojojoj, Mila, a może jeszcze układ równań z 10 niewiadomymi, proponuję rozwiązać
macierzami, a może wykombinować jeszcze całką potrójną, trzecią pochodną i liczbami
zespolonymi

? Przecież na równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty jest PROSTY WZÓR i
rozwiązuje sie to na JEDNEJ niewiadomej

!
f(−2)=−4 i f(4)=−1 czyli do wykresu należą punkty:
A=(−2, −4)
B=(4, −1)
| | yB−yA | | −1+4 | | 3 | | 1 | |
a= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xA | | 4+2 | | 6 | | 2 | |
Podstawiam współrzędne któregoś z punktów, np. B:
−1=2+b
−1−2=b
b=−3
| | 1 | |
Funkcja przyjmuje wartości nieujemne → rozwiąż nierówność |
| x−3≥0.
|
| | 2 | |
26 mar 01:04
Eta:
26 mar 01:08
Gustlik: Masz rację Eta, ludzie sobie lubią komplikować życie, ale to jest duża wina nauczycieli, którzy
kombinują jak koń pod górę w banalnie prostych zadaniach. I potem taki efekt − zadanie proste
jak konstrukcja młotka, a uczeń rozwiązuje je na 2 stronach A4 i się do tego mota w
obliczeniach, a wystarczyłoby 3 linijki i jeden, góra dwa proste wzory czy równania. Ale jak
mamy takich nauczycieli, jak obecna nauczycielka w LO w moim mieście, która twierdzi, że "ciąg
liczbowy to nie jest funkcja" to nic dziwnego, że ta matematyka tak opłakanie wygląda i
wszyscy sie jej boją. Do zabicia muchy wystarczy zwykła łapka, a wielu używa bomby atomowej do
tego celu...
26 mar 01:29