Całki - pmocy
mg: Całki − pomocy!
Od niedawna mam styczność z całkami i nie mogę sobie poradzić z tą:
∫cos x*e
sinx dx
prawidłowy wynik to e
sinx + c mniej jednak wychodzi zupełnie inny
| sinx esinx + cosxesinx | |
| +c |
| 2 | |
z góry dziękuję za pomoc.
21 mar 17:17
21 mar 17:21
mg: podbijam.
21 mar 17:32
;): musisz zrobic na czesci
21 mar 17:33
;): tak mi sie zdaje

pamietajac ze masz funkcje zlozona e
sinx
21 mar 17:33
mg: tak zrobilam i wyszło mi to samo, co było na początku więc zrobiłam z tego równanie postaci
∫cosxesinx dx = sinxesinx + cosxesinx − ∫cosxesinx dx być może gdzieś się
pomyliłam...
21 mar 17:38
mg: a skoro były 2 te same całki to przeniosłam je na 1 stronę..
21 mar 17:39
;): tu trzeba bedzie conajmniej 2 razy na czesci
21 mar 17:40
Grześ: przez jakie częsci

Tu jest o wiele lepszy sposób
21 mar 17:42
;): a no moze

nei chce mi sie tego psiac
21 mar 17:42
Grześ:
∫ cosx * esinx dx
Podstawienie:
t=sinx
dt=cosx dx
Czyli całka sprowadza się do postaci:
∫ et dt = et + C
Wracamy do podstawienia:
∫ cosx * esinx dx = esinx + C
21 mar 17:44
mg: dziekuje bardzo!
21 mar 17:48