równanie okręgu
mynia: proszę o pomoc: dwa punkty P(1;4) i W(3;0) należą do okręgu, którego środek należy do prostej
o równaniu x−y+2=0
Znajdź równanie tego okręgu.
równanie prostej już mam jest to y=−2x+6 ale dalej nie wiem co robić
20 mar 21:42
mynia: chociaż mała podpowiedź
20 mar 21:47
Artur. : (x−xs)2+(y−ys)2=r2
P(1 4) W(3 0)
S(x;x+2)
(1−x)2+(4−x+2)2=r2
(3−x)2+(x+2)2=r2
wychodzi układ równań. przyrównać i rozwiązać. Powinno być dobrze
20 mar 21:54
Qba101: ja bym kombinował tak(ale to luźna koncepcja nie wiem czy do czegoś doprowadzi):
układ równań gdzie dwa razy zapisujesz równanie okręgu:
(x−a)
2+(y−b)
2=r
(x−a)
2+(y−b)
2=r
za x i y w pierwszym równaniu podajesz współrzędne p
za x i y w drógim równaniu podajesz współrzędne w
r obliczasz ze wzoru na odległość punktu od prostej(na przykład punkt P od prostej x−y+2=0) −
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html
Pozdrawiam.
20 mar 21:55
Artur. : (1−x)2+(4−x−2)2=r2 nie zmieniłem znaku. tak ma być.
(3−x)2+(−x−2)2=r2
20 mar 21:56
mynia: nie mogę z tego skorzystać . te punkty lezą na okręgu i układ też nic nie daje
20 mar 22:16
Artur. : a czemu nie możesz? próbowałeś rozwiązać?
20 mar 22:18
mynia: tak próbowałam, bzdury jakieś wyszły
20 mar 22:29
Eta:
S(x, x+2)
|PS|= |WS|= r
(x−1)
2+(x+2−4)
2 = (x−3)
2 +(x+2−0)
2
(x−1)
2 +(x −2)
2= (x−3)
2 +(x+2)
2
−2x +1 −4x+4= −6x +9 +4x +4 ( bo x
2 się zredukowały po obydwu stronach)
−4x= 8 => x= −2 to: x+2 = 0
S( −2,0) , teraz wyznaczamy r
2
|WS|
2=r
2= (3+2)
2 +(0−0)
2 = 25
o: ( x+2)
2+y
2= 25
20 mar 22:46
mynia: dzięki
20 mar 22:55
Eta:
20 mar 23:12