wykaż
pomocy: Dane są punkty A(−1:5), B(2:−4) i C(8:2).Wykaż że trójkąt ABC jest równoramienny
20 mar 21:26
Qba: I liczysz długości wszystkich boków(odległość punktu od punktu)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
II sprawdzasz które z nich równają się sobie(to będą ramiona)
III jeżeli w zadaniu nie masz podane że istnieje taki trójkąt to sprawdzasz wszytskie
kombinacje z możliwych:
AB<AC+BC
AC<AB+BC
BC<AC+AB
20 mar 21:29
pomocy: a mozesz jaśniej?
20 mar 21:31
Qba101: Oczywiście: Trójkąt ABC składa się z boków AB, AC, BC. Żeby był on równoramienny dwa boki muszą
być sobie równe a więc musisz policzyć długość każdego z boków. Liczysz ją ze wzoru:
AC=√(x1−x3)2+(y1−y3)2
BC=√(x2−x3)2+(y2−y3)2
AB=√(x1−x2)2+(y1−y2)2
gdzie x1 i y1 − współrzędne punktu A
gdzie x2 i y2 − współrzędne punktu B
gdzie x3 i y3 − współrzędne punktu C
I wtedy albo AB=BC, albo BC=AC lub AC=AB i wtedy wiesz, żę trójkąt jest równoramienny.
Wiemy, że istnieć może wyłącznie taki trójkąt którego najdłuższy bok jest krótszy niż suma
dwóch krótszych stąd sprawdzasz czy ABC tworzą trójkąt(chyba że masz podane w zadaniu że
tworzą!)
AB<AC+BC
AC<AB+BC
BC<AC+AB
Pozdrawiam mam nadzieje że pomogłem.
20 mar 21:42
hel me: jejku naprawde wielkie dzięki
20 mar 21:57