Wykazywanie - zmora =/
Mastah: Witam, mam problem z paroma zadaniami na "wykaż" i nie dają mi spokoju. Z góry dziękuję za
pomoc.
1. Znajdź wszystkie takie pary liczb naturalnych, że ich największy wspólny dzielnik wynosi 6,
a ich najmniejsza wspólna wielokrotność jest równa 210.
2. Liczba naturalna ma dokładnie 4 dzielnikim a ich suma jest równa 56. Znajdź tę liczbę.
3. Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba n5 − n jest podzielna przez 30.
4. Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą większą od 3, to p2 − 1 jest liczbą podzielną przez
24.
5. Wykaż, że jeżeli liczba n jest sumą kwadratów dwóch liczb całkowitych, to liczba 5n również
ma tę właśność.
20 mar 18:41
Godzio: Zadanie 2
n = p1 * p2 lub n = p33 gdzie p1,p2,p3 są liczbami pierwszymi
(1) p1 + p2 + 1 + p1p2 = 56 ⇒ (p1 + 1) + p2(p1 + 1) = (p1 + 1)(p2 + 1) = 56
lub
(2) p3 + p32 + p33 + 1 = 56
56 = 23 * 7 = 22 * 14
(1): (p1 + 1)(p2 + 1) = (13 + 1)(3 + 1) ⇒ n = 39, trzeba kombinować, spróbuj to dokończyć
20 mar 18:52
Godzio: Zadanie 1
NWD(a,b) = 6 ⇒ a = 6n, b = 6k
NWW(a,b) = 210
NWD(a,b) * NWW(a,b) = a * b
6 * 210 = a * b
6 * 6 * 35 = 6 * 6 * 5 * 7 = a * b ⇒
a = 6, b = 210,
a = 6 * 5, b = 6 * 7,
a = 6 * 7, b = 6 * 5,
a = 6 * 7 * 5, b = 6
20 mar 18:58
Godzio: Zadanie 3
n5 − n = n(n4 − 1) = n(n2 − 1)(n2 + 1) = n(n − 1)(n + 1)(n2 − 4 + 5) =
n(n − 1)(n + 1)(n2 − 4) + 5n(n − 1)(n + 1) = (n − 2)(n − 1)n(n + 1)(n + 2) + 5n(n − 1)(n + 1)
I teraz napisz uzasadnienie
20 mar 18:59
Mastah: No to podobnie robiłem ale nie rozumiem np zadania 1 zapisu : NWD(a,b) * NWW(a,b) = a * b itd.
To jakaś reguła? I w zadaniu 3 rozłożyłem wielomian jednak nie wiem co napisać w uzasadnieniu,
z tego co widzę jest to suma iloczynów kolejnych liczb. I trochę gubię się w przekształceniu
n(n − 1)(n + 1)(n2 − 4) + 5n(n − 1)(n + 1)
20 mar 19:22
Mastah: Prosiłbym o wytłumacznie i pomoc w zad 4,5
20 mar 19:51
Mastah: up
20 mar 21:34
Godzio:
co do 1, jest taki wzór co do uzasadnienia
(n − 2)(n − 1)n(n + 1)(n + 2) −− 5 kolejnych liczb całkowitych więc ich iloczyn jest podzielny
przez
2,3,4,5, a więc przez 30 także
5n(n − 1)(n + 1) = 5 * iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych, one skolei są podzielne przez 6,
a więc 5 * 6 = 30
20 mar 22:06
Eta:
zad. 5/
n= a
2+b
2 , a, b€C
5n= 5a
2+5b
2 = 4a
2 +b
2 +
4ab +4b
2 +a
2 −4ab=(2a+b)
2 +(a−2b)
2
czyli też jest sumą kwadratów dwu liczb całkowitych
zatem też ma tę własność co liczba "n"
c.n.u.
20 mar 22:29
20 mar 22:31
Eta:
Podałam rozwiązanie
20 mar 22:49