blondynka: Rachunek prawdopodobieństwa
Doświadczenie polega na dwukrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry.
Oblicz prawdopodobieństwa otrzymania iloczynu oczek równego 5.
19 mar 14:17
blondynka: proszę o wytłumaczenie go
19 mar 14:19
michal: − mogę otrzymać 6 wyników w pierwszym rzucie
− mogę otrzymać 6 wyników w drugim rzucie
|Ω| = 6 * 6 = 36
Wszystkie możliwe sposoby wyrzucenia iloczynu równego 5:
(1,5) (5,1)
|A| = 2
19 mar 14:23
19 mar 14:26
blondynka: a wytłumaczy mi ktoś czemu Ω jest do potęgi
2
19 mar 14:30
michal: Reguła mnożenia:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1016.html
Dzielimy rzucanie kostką na dwa etapy:
− w pierwszym etapie (rzucie) możemy wyrzucić 6 różnych wyników
− w drugim etapie możemy wyrzucić także 6 wyników
Razem możemy wyrzucić:
6 * 6 = 36 wyników.
19 mar 14:37
blondynka: ok rozumiem

dziękuję
19 mar 14:39