POMOCY!!!
jas: Suma trzech początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wynosi 27.
Jeśli do pierwszego dodamy 1, a do drugiego 3, a do trzeciego 7 to otrzymamy ciąg geometryczny.
Wyznacz te liczby.
17 mar 19:45
17 mar 20:05
ola: nikt nie lubi ciagów

17 mar 20:28
jas: chyba nie
17 mar 20:29
ICSP: Ja lubie
17 mar 20:29
jas: tak ?
17 mar 20:30
jas: to pomozesz
17 mar 20:30
ICSP: Tylko bułkę zjem i już napiszę.
17 mar 20:31
17 mar 20:36
ICSP: a − wyraz pierwszy
b−wyraz drugi
c − domyślicie się już chyba
a + b + c = 27
2b = a+ c
Z tego wyznaczam b
2b + b = 27 ⇔ 3b = 27 ⇔ b = 9
a + c = 18
Teraz własności ciągu geometrycznego :
(b+3)2 = (a+1)(c+7)
144 = ac + 7a + c + 7
137 = 7a + c + ac
c = 18 − a
137 = 7a + 18 − a + a(18−a) ⇔ 119 = 6a + 18a − a2 ⇔ a2 − 24a + 119 = 0
Δ = 576 − 476 = 100
√Δ = 10
Tutaj pojawia się problem. Musiałem się gdzieś w obliczeniach machnąć.
17 mar 20:42
Eta:
1, 9, 17 lub
17,9,1
17 mar 20:52
ICSP: To gdzie ja mam błąd?
17 mar 20:53
Eta:
Dobrze masz:
a= 17 lub a= 7 to c= 1 lub c= 11 i b= 9
odp:
17, 9,1 lub
7,9,11
ja podałam źle pierwszy ciąg ( chochlik

)
, powinno być
7,9,11
17 mar 21:25