17 mar 00:33
Eta:
Już jestem

Widzę,że
romanoo już Ci to ładnie wyjasnił........ nic dodać , nic ująć

Czego nie rozumiesz?
17 mar 00:39
Maturzysta: | | log8 | | 1 | |
Wiedząć, że a= |
| i b= |
| , oblicz wartość wyrażenia 274a+163b, nie |
| | log81 | | log64 | |
rozumiem jak zastosować tę wskazówkę odnośnie np. 81
a=8
17 mar 00:42
Eta:
wzór na zamianę podstawy log
stąd masz:
| log8 | |
| = log818 = a => z def. log. ,że 81a= 8
|
| log81 | |
czyli (3
4)
a= 8 => 3
4a= 8
to:
27
4a = (3
3)
4a =(3
4a)
3= 8
3
podobnie z b
spróbuj sama/m
17 mar 00:51
Maturzysta: Logarytmy nie są skomplikowane − przynajmniej te które ja robię, tylko właśnie trzeba coś
zauważyć, a ja tego nie widzę. To z pewnością wina zbyt małej ilości rozwiązanych zadań.
Pozdrawiam

PS Sam
17 mar 00:56
Eta:
17 mar 00:57
17 mar 00:59