BŁAGAM O POMOC JUTRO MAM SPRAWDZIAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pufcior: Zbadaj monotoniczność funkcji określonej wzorem:
a) f(x)=2x2 − 1 i x∊R+
b)f(x)=4−5x i x∊R
14 mar 19:51
Licealistka: Wzory są na stronie
26
dla ułatwienia:
a>0 rosnąca
a<0 malejąca
a=0 stalą
14 mar 20:17
naciol: f(x1)= 2x1 − 1
f(x2)=2x2 − 1
f(x2)−f(x1)= (2x2−1)−(2x1−1)= 2x2−1−2x1+1= 2x2 − 2x1= 2(x2−x1)(x2+x1)>0 f.rosnąca
f(x1)= 4−5x1
f(x2)=4−5x2
f(x2)−f(x1)= (4−5x2)−(4−5x1)= 4−5x2−4+5x1= −5x2 +5x1= 5(−x2+x1)(−x2−x1)<0
f.malejąca
14 mar 20:35