geometria
ojej: Punkty A=(−3,0), B=(4,−1), C=(5,1) i D=(2,3) są wierzchołkami czworokąta. W jakim stosunku
dzieli bok AD prosta równoległa do boku DC przechodząca przesz punkt B?
14 mar 19:42
Tomasz: 3 minuty...
14 mar 19:54
Tomasz:

Obliczamy na jakiesj prostej leżą punkty DC
3=2a+b
1=5a+b / −1
3=2a+b
−1=−5a−b
−−−−−−−−−−−−
2=−3a
−2=3a
3=−3+b
b=6
Liczymy na prostąna ktorej lezą punkty BF
przechodzi przez punkt B=(4,−1), wieć
−1=−6+b
−1+6=b
b=5
Teraz liczymy prostą AD
0=−3a+b ⇒ b=3a
3=2a+b ⇒ 3=2a+3a
5a=3
Teraz liczymy w jakim punkcie przecinaja sie proste AD i BF
5y=3x+9
2y=−3x+10
−−−−−−−−−−−−−−−
7y=19
I korzystasz z
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
liczysz długość AF i FD i masz stosunek
Wiem ,ze są kosmiczne wyniki, moze sie gdzies walnąłem, moze sa latwiejsze sposoby, ale tak na
pewno da sie obliczyc

xD
14 mar 20:05
ojej: dziękuję
14 mar 20:11
Gustlik: To wygląda jak wycieczka z Warszawy do Łodzi przez:
− Moskwę
− Paryż
− Waszyngton
− Buenos Aires
− Tokio
Punkty A=(−3,0), B=(4,−1), C=(5,1) i D=(2,3) są wierzchołkami czworokąta. W jakim stosunku
dzieli bok AD prosta równoległa do boku DC przechodząca przesz punkt B?
Chłopie − TO MOŻNA ZROBIC O WIELE PROŚCIEJ:
Liczysz współr=czynik kierunkowy prostej CD:
| | yD−yC | | 3−1 | | 2 | | 2 | |
aCD= |
| = |
| = |
| =− |
| − masz błąd we współczynniku |
| | xD−xC | | 2−5 | | −3 | | 3 | |
kierunkowym.
Podstawiam punkt B
−3=−8+3b
−3+8=3b
5=3b /:3
A=(−3,0), B=(4,−1), C=(5,1) i D=(2,3)
Prosta AD:
| | yD−yA | | 3−0 | | 3 | |
a= |
| = |
| = |
|
|
| | xD−xA | | 2−(−3) | | 5 | |
U{9]{5}=b
Liczę współrzędne punktu F
| | 2 | | 5 | | 3 | |
− |
| x+ |
| = |
| x+U{9]{5} /*15
|
| | 3 | | 3 | | 5 | |
−10x+25=9x+27
−10x−9x=27−25
−19x=2 /:(−19)
Oblicz teraz długość AF i FD.
15 mar 00:44