dziedzina funkcji logarytmicznej
Dawid: f(x)=log2[1−log12(x2−5x+6)]
jak obliczyc dziedzine ?
14 mar 17:21
Dawid: up
14 mar 17:29
Vizer: x2−5x+6>0 wyznaczasz to i masz dziedzine
14 mar 17:32
Dawid: no wlasnie wg odp niebardzo..
14 mar 17:34
Dawid: up
14 mar 17:40
Vizer: eh no tak nie zauwazylem
x2−5x+6>0 ⋀ 1−log0,5(x2−5x+6)>0
14 mar 17:42
Dawid: no ok ale jak to drugie rozwiazac ?
14 mar 17:43
Dawid: bo na tym momencie wlasnie sie zatrzymalem
14 mar 17:43
Dawid: up
14 mar 17:50
14 mar 17:50
Vizer: 1−log
0,
5(x
2−5x+6)>0
log
0,
5(x
2−5x+6)<1
log
0,
5(x
2−5x+6)<log
0,
50,5, f malejąca wiec zmieniam znak nierówności
x
2−5x+6>0,5/*2
2x
2−10x+12>1
2x
2−10x+11>0
Δ=100−4*2*11=100−88=22,
√Δ=
√22
coś wyniki nie są ładne ale może takie maja być jeśli się nie pomyliłem. Teraz jeszcze patrzysz
żeby >0 rysujesz parabole z boku i odczytujesz.
14 mar 17:53
Dawid: no z odp by wynikalo ze pod pierwiastkiem powinno byc 20
14 mar 17:59
Dawid: bo jest
5−√32 ii to samo tylko dodatnie hmm ale ogolnie dzieki ^^ jakkos juz teraz moze
dodjde do tego jak to sie liczy
14 mar 18:01
Vizer: kur ja cos chyba dzisiaj nie w formie Δ zle policzylem 100−88=12 nie 22

wyniki beda lepsze
14 mar 18:02
Dawid: ok dzieki nietylko Ty xD ja tez w pierwszej kolejnosci policzylem ze Δ=22 xD moze juz godz nie
ta na matme xD ale dzieki za wytlumaczenie zadania juz teraz wszystko rozumiem
14 mar 18:10