trapez
ania.m.: trapez równoramienny o podstawach 10 i 20 cm i ramionach 13 cm obraca się dookoła−dłuższej
podstawy i krótszej podstawy.oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej otrzymanych brył.
13 mar 23:50
Eta:

1/ obrót trapezu dookoła dłuższej podstawy
Powstała bryła składa się z walca z naklejonymi na jego podstawy stożkami o tej samej
objętości
H(walca)=
10 , h( stożka) =
5 , tworząca stożka l= 13
z tw. Pitagorasa: r
2= 13
2 −5
2= 144
to:
r(podstawy walca i stozka)=
12
V( bryły) = V( walca) + 2*V( stozka) =........ podstaw dane i dokończ obliczenia
P
c( bryły)= P
b( walca) + 2*P
b( stożka) =.............. dokończ
bo pole liczymy tak jakbyś tę bryłę malowała farbą,
czyli tylko po powierzchniach bocznych ( bo stozki i walec są sklejone )
14 mar 00:54
Eta:

2/ to bryła powstała z obrotu trapezu dookoła krótszej podstawy
składa się z walca i
wydrążonych z obydwu stron stożków o tej samej objetości
wymiary: H( walca) =
20 , h(stozków )=
5 l= 13 i r= 12
V bryły = V( walca
− 2*V( stożka)=...............
znów wyobraź sobie malownie tej bryły)
zatem:
P
c( bryły)= P
b( walca + 2*p
b ( stozka)= ............
teraz tylko podstaw do wzorów i ..........dokończ obliczenia
14 mar 01:15