potrafi ktoś rozwiazać chociaz jedno zadanie ?
kaya: 1.kwadrat o boku a przesunieto o wektor rownolegly do przekatnej, ktorego dlugosc jest rowna
dlugosci boku tego kwadrtu. oblicz pole czesci wspolnej kwadrtu i jego obrazu po
przesunieciu.
2.znajdz rownanie okregu o promieniu 6 ktorego srodkiem jest punkt przeciecia prostej 2x−y+6=0
z osia OY.
3.znajdz rownanie prostej przechodzacej przez punkt (1,6) ktora jest a)rownolegla o prostej
y=2/3x+1
b)prostopadla do prostej y=2/3x+1
4.znajdz rownanie stycznej do okregu(x−2)2 + Y2= 5 W PUNKCIE p=(4.1)
13 mar 22:51
think:

przekątna kwadratu jest dłuższa od jego boku.
Musisz policzyć pole kwadratu którego przekątna to (a
√2 − a)
13 mar 23:41
think: zad.2 Funkcja ma punkt wspólny z osią OY dla x = 0. Podstaw ten x i policz dla niego y−ek.
Później to już zapisanie równania okręgu, czyli podstaw do wzoru...
13 mar 23:43
13 mar 23:45