wielomiany
Asia: Twierdzenie. Jeśli x1,x2,x3 są pierwiastkami rownania x3+bx2+cx+d =0, to
1) x
1+x
2+x
3= −b 2) x
1x
2+x
3x
3+x
3x
3 =c1 3) x
1x
2x
3= −d
Wiedząc, że równanie x3−9x+4=0 ma trzy pierwiastki rzeczywiste,
a) oblicz sumę jego pierwiastków
b) oblicz iloczyn kwadratów jego pierwiastków
c)oblicz sume odwrotności pierwiastków tego równania
d) ustal, ile ma dodatnich pierwiastków
Bardzo prosze o pomoc i wytłumaczenie
13 mar 15:43
Godzio :
Masz udowodnić to twierdzenie czy po prostu z niego skorzystać w zadaniu ? Jeśli tylko
skorzystać to chyba nie powinno być problemu ...
Suma ⇒ 1) x
1 + x
2 + x
3 = 0 (bo przy x
2 stoi 0)
Suma odwrotności:
| 1 | | 1 | | 1 | | x2x3 + x1x3 + x1x2 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x3 | | x1x2x3 | |
13 mar 15:47
Bogdan:
Czy coś tu
84714 Asiu było niejasne, że powtarzasz zadanie?
13 mar 15:51
Asia: tylko skorzystać najwidoczniej, ale powiedz mi skąd wiesz jakie są pierwiastki? bo ja nie widzę
tego..
13 mar 15:52
Asia: powtarzam, ponieważ ciągle nie rozumiem skąd to wszystko się bierze..
13 mar 15:52
Godzio :
x3 + bx2 + cx + d = 0
W zadaniu masz dane:
x3 + 0x2 + (−9)x + 4 = 0 stąd to się bierze
13 mar 15:57
Asia: aaaaa, głupia ja! teraz rozumiem o co chodzi z tymi twierdzeniami. Dziękuję ogromnie
13 mar 15:59
Godzio :
13 mar 16:00
Asia: mam jeszcze jedno pytanko co do podpunktu b . Wykorzystuję tutaj to twierdzenie 3. Ale pytanie
jest o iloczy kwadratów jego pierwiastków więc to będzie −d2 czy jakoś −d6 ?
13 mar 16:06
Godzio :
x
12 * x
22 * x
32 = (x
1x
2x
3)
2 = (−d)
2 = d
2
13 mar 16:07
Asia: | | 1 | |
aha  dzięki  suma odwrotności wyszła mi 2 |
| , dobrze?  |
| | 4 | |
13 mar 16:09
Asia: ostatnie pytanie, w jaki sposób mogę ustalić ile ma dodatnich pierwiastków?
13 mar 16:14
Godzio :
Suma odwrotności ok,
Skoro iloczyn jest ujemny to może tam być taka kombinacja:
(ujemny,dodatni, dodatni) bo − * + * + = −
(ujemny, ujemny, ujemny) bo − * − * − = −
Suma jest równa 0 więc nie mogą być to trzy liczby ujemne, bo ich suma nie da 0 więc muszą być
to 2 dodatnie i jeden ujemny pierwiastek
13 mar 16:18
Asia: rozumiem

dziękuję raz jeszcze Godzio!
13 mar 17:03