.
Asia: Wiedząc, że równanie x
3−9x+4=0 ma trzy pierwiastki rzeczywiste,
a) oblicz sumę jego pierwiastków
b) oblicz iloczyn kwadratów jego pierwiastków
c)oblicz sume odwrotności pierwiastków tego równania
d) ustal, ile ma dodatnich pierwiastków
bardzo proszę o pomoc i rozłożenie na czynniki tego wielomianu, z góry dziękuję bardzo
12 mar 22:54
tysia : probuje probuje i cos nie wychodzi mi
12 mar 23:04
Asia: ok,ok. Cierpliwie czekam
12 mar 23:22
morfepl: na pierwszy rzut oka to chyba nie ma pierwiastków w ogóle
12 mar 23:27
romanooo: a na pewno dobrze przepisałaś
12 mar 23:27
Bogdan:
Wzory Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d:
Tutaj a = 1, b = 0, c = −9, d = 4.
a) i b) jest oczywiste,
| | 1 | | 1 | | 1 | | x2x3 + x1x3 + x1x2 | |
c) |
| + |
| + |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x3 | | x1x2x3 | |
teraz c) jest też oczywiste;
d) x
3 = 9x − 4
Narysuj wykresy: y = x
3 i y = 9x − 4 i z rysunku ustal punkty przecięcia się tych
wykresów.
12 mar 23:30
Eta:
Witam

równanie ax
3+bx
2+cx+d=0
wzory Viete
'a
to: a) x
1+x
2+x
3= 0
b)(x
1*x
2*x
3)
2= (−9)
2= 81
| | 1 | | 1 | | 1 | | x2*x3+x1*x3 +x2*x1 | |
c) |
| + |
| + |
| = |
| = ....
|
| | x1 | | x2 | | x3 | | x1*x2*x3 | |
d) x
1*x
2*x
3= −4 −−−− wniosek 2 pierwiastki dodatnie
12 mar 23:35
Asia: ee.. nie miałam w ogóle tych wzorów. Mógłbyś mi wytłumaczyc jak wywnioskowałeś jakie będzie
a,b, c i d bo nie mogę jakoś tego wywnioskować na podstawie tych wzorów?
12 mar 23:36
Eta:
12 mar 23:36
Eta:
a=1 b= 0 c= −9 d= 4
12 mar 23:37
Bogdan:
Eto − chyba jesteśmy ulepieni z tej samej gliny, bo jednocześnie wchodzimy w temat,
to się nam zdarza nie po raz pierwszy. Pozdrawiam
12 mar 23:44
Asia: rety, nie zauwazylam jeszcze tresci nad tym zadaniem, jest takie coś:
Twierdzenie. Jeśli x
1,x
2,x
3 są pierwiastkami rownania x
3+bx
2+cx+d =0, to
1) x
1+x
2+x
3= −b 2) x
1x
2+x
3x
3+x
3x3 =c
1 3) x
1x2
x3= −d
możliwe, że w punkcie 2 coś źle napisałam, ponieważ niewyraźnie jest wydrukowana ta część.
Nie wiem czy kazdy punkt to jest prawda, czy mam wybrać w tym przypadku ktoraś odpowiedz? o co
chodzi? w ogole tego nie było i nie wiem kompletnie o co chodzi

ratunku
12 mar 23:45
Asia: tam mialo byc x1x2x3 źle mi się napisało
12 mar 23:46
Asia: mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Proszę
13 mar 13:45