rozłóż na czynniki
Monika3108: W(x)= x3 + 5x2 + 2x − 8
probuje probuje no i nie moge tego rozlozyc na czynniki
13 mar 13:23
Kejt: skorzystaj z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu i twierdzenia bezout.
13 mar 13:26
Monika3108: ja już to zrobiłam

nie wychodzi mi..próbowałam juz wszystkiego
13 mar 13:30
morfepl: W(x)=(x+2)(x+4)(x−1) wszystko pięknie, ładnie z twierdzenia bezout
13 mar 13:39
Tragos: spróbuj −2 albo −4 schematem Hornera
13 mar 13:39
Monika3108: no jak.....próbuje próbuje i nic

ale dzięki, a schematu Hornera nie znam
13 mar 13:40
Monika3108: wiem gdzie robiłam błąd

dzięki wielkie

13 mar 13:42
Kejt: schemat Hornera:
1401
13 mar 13:43
kamis:
Jeśli nie lubisz/nie umiesz dzielić to można to zapisać:
W(x) = x3 + 5x2 + 3x − x − 5 − 3
W(x) = x(x2 − 1) + 5(x2−1) + 3(x−1)
W(x) = x(x−1)(x+1) + 5(x−1)(x+1) + 3(x−1)
W(x) = (x−1)(x2 + 6x + 8)
I liczysz deltę
13 mar 13:47
Gustlik: Kamis, ty jesteś jakiś jasnowidz, czy co? Mnie wymyslenie tych współczynników zajęłoby dobrą
chwilę, choć mam wprawę w zadaniach matematycznych, a co dopiero uczniowi. Zaproponowałeś
natrudniejszą metodę.
Najlepiej schematem Hornera:
1 5 2 −8
1 1 6 8 0
Stąd (x−1)(x2+6x+8)=0, dalej Δ, x1 x2.
I nie potrzeba tutaj uprawiać kombinacji alpejskich z rozbijaniem wspólczynników, którą
zrozumie jeden uczeń na milion. Poza tym jż nawet klasycznym dzieleniem jest prościej niż
rozbijaniem wspólczynników.
14 mar 00:23