zad
dośka:

w trojkacie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma dlugosc b=8cm,a kat ostry ma miarę
α=60
0.oblicz dugosci pozstałych boków.
| | a | |
czyli tak tg 600= |
| i wyszlo mi ze a= 8√3 przez 3 cm |
| | b | |
| | a | |
i teraz mam obliczyc c i mam skorzystac z sin? |
| ? |
| | c | |
13 mar 12:34
Kejt: albo sinus albo cosinus albo twierdzenie pitagorasa
13 mar 12:37
dośka: | | b | |
a jak wezme z cos 600 to jakoś mi nie chce wyjsc to |
| . mozesz policzyc i mi powiedziec |
| | c | |
jaki wynik otrzymalas ?
13 mar 12:51
Kejt: stosując się do oznaczeń na rysunku:
jeśli się nie walnęłam
13 mar 12:55
Ajtek: A nie prościej z tego
2280 
.
13 mar 13:04
Kejt: pewnie, że prościej, ale koleżanka pytała o f. tryg ;>
swoją drogą liczyłam tak niedawno na sprawdzianie.. ciekawe czy mi nauczycielka uzna..
13 mar 13:06
Ajtek: To zależy jakie było polecenie do zadania, jeżeli tylko oblicz to powinna uznać

.
13 mar 13:14
Kejt: no właśnie tylko oblicz. wiem, że powinna.. ale to jest tak uparta baba..zadania mamy robić
według jej schematu a nie najprostszą metodą.. no nic.. najwyżej cała lekcja przepadnie przez
kłótnię
13 mar 13:16