Oblicz pole trójkąta
szekon: Dana jest funkcja f(x)=x2. Wyznacz wzór funkcji g, której wykres otrzymujemy po przesunięciu
wykresu funkcji f o wektor [1,0] oraz wzór funkcji h, której wykres otrzymujemy po
przesunięciu wykresu funkcji f o wektor [−1,−3]. Oblicz pole trójkąta wyznaczonego przez
wierzchołki parabol będących wykresami funkcji f, g, h
11 mar 17:04
Trivial:
Tak przesuwamy funkcję o wektor:
https://matematykaszkolna.pl/forum/84371.html
Gdy już ci się uda, wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli dla funkcji f: W
f = (0, 0), a
następnie zauważ, że przesuwając wykres, przesuwasz też wierzchołek, czyli W
g = (1, 0),
W
h = (−1, −3). Teraz zastosuj dowolną metodę wyznaczenia pola trójkąta.
11 mar 18:31