Prosze bardzo o pomoc w zadanku na jutro .
Malineczka: Prosze bardzo o pomoc w zadanku na jutro .
Znajdz obraz prostej y= 1/3x+7 (ułamek) w translacji o wektor u=4,−3
Trivial:

Mamy dowolny punkt P = (x, y) i wektor
u = (Δx, Δy). Wynikiem przesunięcia punktu P o
wektor
u jest punkt P' = (x', y'). Wyliczmy te współrzędne.
P +
u = (x, y) + (Δx, Δy) = (x + Δx, y + Δy) = (x', y') = P'.
A zatem
| | ⎧ | x' = x + Δx | |
| | ⎩ | y' = y + Δy |
|
P' = (x + Δx, y + Δy)
Załóżmy teraz, że punkt P spełnia równanie funkcji f(x), czyli y = f(x).
P = (x, f(x)).
Dla punktu P' zachodzi
P' = (x + Δx, f(x) + Δy).
Ale chcemy wyrazić wyrazić drugą współrzędną jako funkcję argumentu x' = x + Δx, a więc
P' = (x + Δx, f(x) + Δy) = (x', f(x + Δx − Δx) + Δy) = (x', f(x' − Δx) + Δy).
Zatem funkcja postaci y
1 = f(x) po translacji o wektor
u = (Δx, Δy) będzie miała wzór
y
2 = f(x − Δx) + Δy.
Oznacza to, że aby otrzymać nowy wzór należy za
każdego x w równaniu funkcji podstawić
(x − Δx) i do całości funkcji jeszcze dodać Δy.
W tym zadaniu:
Δx = 4, Δy = −3
| | 1 | | 1 | |
y1 = |
| x+7 → y2 = |
| (x−4)+7 + (−3) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 8 | |
y2 = |
| x − |
| . (odpowiedź) |
| | 3 | | 3 | |