Bryły
Dawid: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka otrzymanego w wyniku obrotu
a)Trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 3 i 6 cm wokół krótszej przyprostokątnej,
b)Trójkąta równobocznego o obwodzie 12cm wokół wysokości
10 mar 19:51
:P:

a).to jest trójkąt prostokątny taki jak mamy w zadaniu a)
możemy policzyć długość przeciwprostokątnej z twierdzenia pitagorasa.
c
2 = 3
2+6
2
c
2 = 45
c = 3
√5
i teraz obracamy wokół krótszej przyprostokątnej, (tej na czerwono)
i powstaje ...
ciąg dalszy niżej
11 mar 15:41
:P:

teraz widzimy, że
czarna kreska to będzie r, czyli r = 6
wysokość na czerwono, więc h = 3
wzór na objętość stożka jest taki: −−−−> V =
13πr
2*h ,, mamy wszystko tylko podstawić
V =
13*36π*3 = 36π [cm
3]
Pole całkowite = 2πr + πrl, tyle że w tym przypadku l=c, które policzyliśmy wcześniej, czyli
Pole całkowite = 2πr + πrc
Pole całkowite = 2π6 + π6*3
√5 = 12π + 18
√5π = 6π (2 + 3
√5).
11 mar 15:47
:P:

b).
Owb = 12cm = a+a+a = 3a
3a = 12
a = 4
wzór na wysokość trójkąta równobocznego −−−>
856
h =
a√32
h =
4√32 = 2
√3
obracamy wokoło wysokości, (zielona)
11 mar 15:50
:P:

sorki, troche krzywy rysunek ^^
h mamy
h = 2
√3
r =
12a (połowa "a", czyli połowa boku trójkąta równobocznego, czerwonej kreski)
a = 4
r = 2
l = 4 <−−− bok trójkąta równobocznego
V =
13*πr
2*h =
13π2
2*2
√3 =
8√3π3
Pole całkowite = 2πr + πrl = 2*2π + π2*4 = 4π + 8π = 12π
11 mar 15:58