Znajdz miejsce zerowe wielomianow
qń: Znajdź miejsce zerowe i wyprowadź postać iloczynową:
a) (x2 − 2x)2 − 1 = 0
b) x3 − x2 = −5 − 3x
c) (x+1)(x+√5) = 0
10 mar 16:35
:P:

a)
(x
2 − 2x)
2 − 1 = 0
x
4 − 4x
3 + 4x
2 − 1 = 0
dla x=1
1 −4 +4 −1 = 0
czyli "1" jest pierwiastkiem równania
schemat chornera
1401
rysunek
czyli mamy teraz wzór
x
3 −3x
2 + x + 1 = 0
znowu x = 1 będzie pasowało
1−3+1+1 = 0
czyli "1" jest pierwiastkiem II rzędu
następny schemat niżej
11 mar 17:05
:P:

i mamy wzór z tego co zostało podkreślone przerywaną, czyli
x
2 − 2x − 1 = 0
Δ = 4 + 4 = 8
√Δ =
√8
x
2 =
2 − √82 = 1 −
√82
x
3 =
2 + √82
i to co było wcześniej
x
1 = 1 <−−−− (pierwiastek II rzędu)
ale nie przepisuj tego to jest źle prawdopodobni, jakby mógł ktoś sprawdzić
11 mar 17:16
:P:

x
3 − x
2 + 3x + 5 = 0
dla x = −1 mamy −−−> −1 −1 −3 +5 = 0 <−−−− zgadza się
"−1" jest pierwiastkiem
mamy
x
2 −2x +5 = 0
Δ = 4−20 <0, czyli nie ma tutaj pierwiastków,
czyli jedyny pierwiastek funkcji x
3 − x
2 + 3x + 5 = 0 to x = −1
(x
2 −2x +5) (x+1) = 0
11 mar 17:22
:P: c). postać iloczynowa już jest, czyli miejsca zerowe.
x+1=0 czyli x = −1 oraz
x+√5 = 0, czyli x = −√5
miejsca zerowe −−−> {−√5, −1)
zadanie a) jest prawdopodobnie źle
11 mar 17:24