osie
olek: Oblicz pole figury ograniczonej osią OX i wykresem funkcji f.
f(x) {−2x−4 dla x < 0
{x−4 dla x>0
10 mar 13:44
:P:

na rysunku widać, ze jest to trójkąt (możemy potraktować, ze jest on odwrócony do góry nogami).
ta funkcja to jest jakby połączenie 2 funkcji, dla x<0 jest ta wyżej no i dla x>0 jest ta
niżej. Podstawiaj sobie poprostu x i ci wyjdzie.
Teraz musimy policzyć pole tego trójkąta.
P
t =
12a*h
gdzie a − podstawa
h − wysokość
można by warości odczytać już nawet z wykresu,ale
miejsce gdzie przecinają się funkcje (zielona kropka) i początek układu współrzędnych
wyznaczają wysokość.
−2x−4=y
x−4=y <−−−−mamy układ równań
−2x−4 = x−4
3x = 0
x=0
y=x−4 = 0−4 = −4
P − punkt przecięcia
P = (0, −4)
|y| = |−4| = 4 = h
teraz wyznaczmy miejsca zerowe tej funkcji
−2x−4 = 0
2x = −4
x = −2
oraz
x−4=0
x=4
czyli funkcja przecina ość OX w punktach (−2, 0) oraz (4, 0)
i odległość między tymi punktami jest równa długości podstawy
według tego wzoru −−−>
1248
d =
√(4−(−2))2 + (0−0)2 =
√62 =
√36 = 6
i mamy:
h=4
d=6
i dla tych oznaczeń
Pole trójkąta =
12*h*d =
12*4*6 = 12
Odp.: P
figury = 12
10 mar 22:12
mimi: oblicz pole obszaru ograniczonego osiami układu współrzędnych i wykresem funkcji f(x)=−2,5x−7,5
15 gru 19:09
.:
Oblicz pole trójkąta prostokatnego o przyprostokatnych 3 i 7.5
15 gru 19:41
mumi:

y=ax+b
y=−2,5x−7,5
| −b | | 7,5 | |
b= −7,5 , xo= |
| = |
| =3 |
| a | | −2,5 | |
P= 11,25
15 gru 20:05