Wartość Funkcji w przedziale liczbowym !
Gocha: WITAM ! MAM zadanie i liczę na waszą pomoc
Wyznacz największą wartość funkcji w podanym przedziale.
f (x)=x
2 - 4x: dla x należącego <3,4>
oraz oraz najmniejszą wartość funkcji w podanym przedziale.
f (x)= 2x
2 + x -1, dla x należącego <-1,0>
Pozdrawiam was, z góry dziękuje i błagam o POMOC



!
11 lut 18:47
.: f (x)=x2 - 4x
f(x) = x(x-4)
narysuj sobie tę parabolkę, odczytasz z wykresu ze najwieksza wartosc jest dla x=4
(parabola jest w koncu usmiechnieta)
wstawiasz w miejsce x 4 i liczysz.. najwieksza wartosc w tym przedziale to 0.
11 lut 19:26
b.: zobacz tu
1683, są tam baaardzo podobne przykłady
11 lut 19:27
b.: zobacz tu
1683, są tam baaardzo podobne przykłady
11 lut 19:27