:P: 42
"a" to jest wyraz przy x
a
1 − niech to będzie a tej strostej co mamy
a
2 − a prostej prostopadłej
dla y = −
14x + 2 , a
1 = −
14
i z zasady, dla prostych prostopadłych ma być:
a
1 * a
2 = −1
−
14 * a
2 = −1
a
2 =
−1−0,25 = 4
no bo −
14 * 4 = −1
równanie funkcji liniowej to y = ax + b
czyli rownanie tej prostej prostopadłej jak narazie
y = 4x + b i teraz mamy dane jeszcze, że przechodzi przez M=(−1, 4), czyli x= −1 i y=4
czyli podstawimy sobie
4 = 4*(−1) + b
4 = −4 + b
b = 8
mamy a
2 i b
czyli równanie prostej prostopadłej to −−−−> y = 4x + 8