Jas~~:
Godzio, Lucyna Robiliście już to zadanie.
Proszę o sprawdzenie tego zadania, gdzieś mam błąd.
Dane jest Pole rombu P=2√3 oraz kąt ostry a=60 stopni. Oblicz Promien okregu wpisanego w ten
romb.
Mój tok myślenia :
korzystam z funkcji trygonometrycznych :
y=3
Z twierdzenia Pitagorasa:
3
2+x
2=(2
√3)
2
9+x
2=12
x=
√3 v x= −
√3 (odrzucamy)
Ze wzoru ze strony
874
Tutaj to zadanie wyliczone jest kiedyś, ale chciałbym wiedzieć dlaczego ja mam błąd
https://matematykaszkolna.pl/forum/54553.html
8 mar 19:53
Jas~~:
8 mar 20:24
ICSP: Jeżeli przetniesz romb krtszą brzekątną otrzymasz dwa trójkąty któych pole możesz wyrazić:
U{1}[2}a
2sinα − pole jednego. Romb skłąda sie z dwóch dlatego pole rombu:
P = a
2sinα gdzie α to kąt miedzy bokami
| | √3 | |
2√3 = a2sin60o ⇔ 2√3 = a2 |
| ⇔ a = 2 |
| | 2 | |
Z funkcji trygonometrycznych liczę h rombu: h =
√3
Pozatym jest różnica między polem a bokiem tka na przyszłość
8 mar 20:27
Jas~~: Dziękuję, chociaż przyznam się, że nie rozumiem Twojej zdania : "Pozatym jest różnica między
polem a bokiem tka na przyszłośćemotka " Jak ono ma się do mojego zadania ? Gdzie pomylilem
bok z polem ?
8 mar 20:35
ICSP: Pole rombu jest równe 2√3. Z treści zadania. Więc nie wiem czemu na rysunku jako bok
umieściłeś 2√3.
8 mar 20:35
Jas~~: yyy..
Rzeczywiście

Zmartwię Cię

Liczyłem zadanie dla innego polecenia

Poprawne brzmi :
Dany jets romb o boku długości 2
√3 i kącie ostrym 60
o . Znajdz długość promienia okręgu
wpisanego w ten romb.
Jak moje obliczenia mają się do
poprawnego polecenia ?

Przepraszam za tę pomyłkę...
8 mar 20:42
ICSP:

α = 60
o
a = 2
√3
z włąsności trygonometrycznych licze h
h = 3
r = 1,5.
8 mar 20:48
Jas~~: No i pięknie , czyli dobrze zrobiłem

Dziękuję Ci
ICSP
8 mar 20:50
ICSP: Zauważ że h można policzyć również zwysokosci trójkąta równobocznego.
8 mar 20:51
kobieta:
P= a
2*sinα
i P= a*h = a*2r
a*2r= 6
√3
2
√3*2r= 6
√3
r= 32
8 mar 20:52
ICSP: E** czy to ty
8 mar 20:52
kobieta:
"kobi
eta"
8 mar 20:54
ICSP: Zawsze Cię znajdę
8 mar 20:55
Jas~~: Tak, teraz widzę

Dziękuję Wam za pomoc
8 mar 20:56
kobieta:
O to pytałeś?
8 mar 20:56
Jas~~: No patrz jak sprytnie ukryty nick
8 mar 20:56
ICSP: Nie dziękuję nie jem jabłek, odchudzam się
8 mar 20:58
kobieta:
8 mar 20:59
ICSP: No to teraz po mnie.
8 mar 21:03