:P: liczymy kolejne wyrazy ciągu:
a
1 =
3 − 4*14 = −
14
a
2 =
3 − 4*24 = −1
14
a
3 =
3 − 4*34 = −2
14
a
4 =
3 − 4*45 = −3
14
i już nawet nielicząc moge napisać, że a
5 = −4
14, a a
6 = −5
14 i tak dalej
i to właśnie jest ciąg arytmetyczny, gdy kolejne wyrazy są zawsze większe lub mniejsze o jakąś
stałą liczbe, ale teraz to wykażmy ^^. przeczytaj sobie tutraj −−−−>
264, czyli
a
2 − a
1 = r
a
3 − a
2 = r
a
4 − a
3 = r
a
5 − a
4 = r
i tak dalej. Jeśli tak jest w rzeczywistości to ciąg jest arytmetyczny, trzeba to sprawdzić
nam wystarczy 2 równania żeby udowodnić, czyli z tego powodu wyliczyliśmy a
1 i a
2 i a
3
r = r, czyli
a
2 − a
1 = a
3 − a
2
−1
14 − (−
14) = −2
14 − (−1
14)
2 minusy dają +
1 = 1
Udowodnione