a
sms: Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny równoramienny, którego
przeciwprostokątna ma długość 4 cm
Jest takie rozwiązanie:
r=2P/(a+b+c)
P=1/2ah
h=b=a
a=4 cm
P=1/2a²
P=1/2*4²
P=8 cm²
4²+4²=c²
c²=16+16
c²=32
c=√32
c=4√2
r=2*8/(4²*4√2)
r=16/(16*4√2)
r=1/4√2
r=√2/8
1)Czy zamiast tego wzoru:
r=2P/(a+b+c)
mógłby być ten:
r=a+a−c/2
2)Czy to zadanie jest dobrze zrobione?
7 mar 17:13
sms: prosze o pomoc
7 mar 17:17
sms: ....
7 mar 17:22
Tragos:

z tw. Pitagorasa
x
2 + x
2 = 4
2
2x
2 = 16
x
2 = 8
x =
√8 = 2
√2
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *x*x = |
| *8 = 4 |
| | 2 | | 2 | |
P = pr
| | x+x+4 | | 2√2 + 2√2 + 4 | |
p = |
| = |
| = 2√2 + 2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 4 | | 4 | | 2 | | √2 − 1 | |
r = |
| = |
| = |
| * |
| = 2√2 − 2 |
| | 2√2 + 2 | | 2(√2 + 1) | | √2 + 1 | | √2 − 1 | |
7 mar 17:22
sms: napisz co to jest to p i P i czemu tam jest wzór P=pr i r=P/p
7 mar 17:29
sms: proszę o odpowiedź. chce coś wiedzieć z tego zadania a nie tylko bezmyślnie przepisać i dostać
1
7 mar 17:35
7 mar 17:39