:P: 264
mamy zależność dla ciągu arytmetycznego ze np a
2 = a
1 + r lub a
3 = a
2 + r
lub a
4 = a
1 + 3r (3r jest dlatego ze miedzy wyrazem 4 a 1 jest różnica 3)
ta zależność odnosi się tylko do ciągu arytmetycznego. mam nadzieje, że rozumiesz. przeanalizuj
sobie, tutaj też jest o tym mowa −−−−>
264
i my w zadaniu mamy
a
8 + a
13 = 37
a
9 − a
6 = 9 <−−−−−− to jest dane w zadaniu
możemy to zapisać za pomocą tych zależności, bo
a
8 = a
1 + 7r
a
13 = a
1 + 12r
a
9 = a
1 + 8r
a
6 = a
1 + 5r
więc mamy
a
1 + 7r + a
1 + 12r = 37
a
1 + 8r − (a
1 + 5r) = 9 <−−−−−pamiętajmy o nawiasie
teraz to wszystko zliczamy
2a
1 + 19r = 37
3r = 9 <−−−−−− dzielimy na 3 i wyznaczamy r
i możemy od razu wyznaczyć r
r = 3
2a
1 + 19r = 37
i podstawiamy do 2 równania r
2a
1 + 19*3 = 37
r=3
2a
1 + 57 = 37
r=3
2a
1 = −20 <−−−− pamiętajmy, że to 2 razy a
1 czyli jeszcze dzielić na 2
r=3
a
1 = −10
r=3
zgodnie z tym co tutaj napisane
275
wyznaczyć ciąg to znaczy podać jego pierwszy wyraz (a
1) i różnice (r), czyli my to mamy ^^
ODP: a
1 = −10
r = 3