Ciągi
Raff: Liczby x, y, z, w podanej kolejności, tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb wynosi 13. Te
same liczby, w podanej kolejności, są odpowiednio pierwszym, drugim i piątym wyrazem ciągu
arytmetycznego. Wyznacz x, y oraz z.
Co do geometrycznego to:
x = a1
y = a1 * q
z = a1 * q2
Co do arytmetycznego: a1, a1 * q, a1 + 4r
ale co dalej?
3 mar 22:32
3 mar 22:33
Bogdan:
Można i tak:
Ciąg arytmetyczny (an): a1 = x, a2 = y, a5 = z, r = y − x,
a5 = a1 + 4r ⇒ z = x + 4(y − x) ⇒ z = x + 4y − 4x ⇒ 3x − 4y + z = 0
Ciąg geometryczny (bn): b1 = x, b2 = y, b3 = z,
b22 = b1*b3 ⇒ y2 = x*z
b1 + b2 + b3 = 13 ⇒ x + y + z = 13
Mamy więc układ trzech równań:
1) 3x − 4y + z = 0
2) y2 = x*z
3) x + y + z = 13
3 mar 22:40