Qe: Trzy rózne liczby tworza ciag geometryczny. liczby te sa jednoczesnie pierwszym trzecim i osmym
wyrazem ciagu arytmetycznego. wyznacz te liczby jesli wiadomo ze ich suma wynosi 39.
Jaki zrobic uklad rownan?
a+b+c=39
a1+a1+2r+a1+7r= ?
trzeci = ?
3 mar 20:49
Święty: a32=a1a8
a1+a3+a8=39
a1
a3=a1+2r
a8=a1+7r
...
3 mar 20:53
Qe: chyba nie.. bo z tego straszne pierdoły wychodzą
3 mar 21:05
Qe:
3 mar 21:12
Święty: a12+4a1r+4r2=a1(a1+7r)
4r2−3a1r=0
r(4r−3a1)=0
3a1=4r
3a1+9r=39
13r=39
r=3
a1=4
Dokoncz
3 mar 21:42