Błagam Pomoże Mi ktoś???
Agula: wyznacz te wartości parametrów a i b dla których układ równań jest sprzeczny
(a − 1)x − 2y = b
4x − (a + 1)y = a
3 mar 20:14
Agula: Proszę pomóżcie
3 mar 21:54
Dawid: musisz przedstawic je jako uklad dwoch funkcji liniowych i zastanowic sie kiedy one sie nie
przecinaja
3 mar 21:59
3 mar 22:00
ICSP: Układ jest sprzeczny wtedy kiedy funkcje liniowe są równoległe czyli ich współczynniki
kierunkowe są takie same.
3 mar 22:00
Trivial: Takie zadania się robi przecież z wyznaczników...
3 mar 22:03
Eta:
@
ICSP
A co będzie jak proste się pokrywają? ( też są równoległe)
układ wtedy ma nieskończenie wiele rozwiązań!
3 mar 22:08
ICSP: Do tego byśmy doszli. Wróciłem z tego roweru i muszę sobie rozmrozić ręce
3 mar 22:09
Eta:
A może "dojechali"
3 mar 22:10
ICSP: Hahahaha bardzo śmieszne
3 mar 22:14
Trivial:
| | | |
W = det | = (a−1)*[−(a+1)] − (−2)*4 = −(a2−12) + 8 = −a2 + 9 |
| | |
Warunek pierwszy:
W = 0 ⇔ −a
2 + 9 = 0 ⇔ a
2 = 9 ⇔ a = ±3.
Warunek drugi:
W
x ≠ 0 ∨ W
y ≠ 0
Niech a = −3, wtedy:
W
x = −b*(−2) − 6 = 2b − 6 ≠ 0 ⇔ 2b ≠ 6 ⇔ b ≠ 3
W
y = 9 + 3 − 4b = 12 − 4b ≠ 0 ⇔ 4b ≠ 12 ⇔ b ≠ 3
Niech a = 3, wtedy:
| | 3 | |
Wx = −4b + 6 ≠ 0 ⇔ 4b ≠ 6 ⇔ b ≠ |
| . |
| | 2 | |
| | 3 | |
Wy = 9 − 3 − 4b = 6 − 4b ≠ 0 ⇔ b ≠ |
| . |
| | 2 | |
Układ równań jest sprzeczny, gdy:
lub
3 mar 22:16
Eta:
z wyznaczników, jak podpowiada Trivial
układ sprzeczny jezeli:
W ≠0 i Wx ≠0 i Wy≠0
3 mar 22:17
Eta:
3 mar 22:18
Trivial:
A nie wystarczy, gdy Wx ≠ 0 lub Wy ≠ 0?
3 mar 22:19
3 mar 22:37
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto 
Trochę chochlik namieszał.
Układ jest sprzeczny gdy (W = 0 i W
x ≠ 0) lub (W = 0 i W
y ≠ 0)
3 mar 22:47
Eta:
Witam
Bogdanie 
Faktycznie z rozmachu pisałam znaki " ≠"
W
=0 i W
x≠0 i W
y≠0
3 mar 22:53