potrzebne na zaraz ***/
moni30003: Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres przecina oś OY w punkcie (0,−3) i wraz z osiami
układu współrzędnych ogranicza trójkąt o p=18.
po proszę o podpowiedz jak to można rozwiązać******/
1 mar 19:37
moni30003: no po muście bo 1 dostanę jutro
1 mar 19:53
Artur. :

p=18 mam nadzieje ze chodzi ci o pole = 18
1/2ah=18 h(0 0) A (0 −3)
ah=36 a=|−3|=3
3h=36
h=12
B musi mieć współrzędne (12 0)
wzór funkcji przechodzącej przez punkty A(0 −3) B (12 0) wyznaczysz tak
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
Mam nadzieje ze dobrze, napisz czy zgodnie z odpowiedziami. I ze rozumiesz...oczywiście
1 mar 20:08
ICSP: Arturze nie mam zastrzeżeń z wyjątkiem że jest drugi taki punkt
1 mar 20:17
Artur. : aa no tak...

nie mamy dane czy funkcja jest rosnąca czy malejąca...
Współrzędne drugiej prostej
B2(−12 0) A(0 −3)
która z resztą jest prostopadła do pierwszej....
1 mar 20:23