zadanie z fizyki
zad: Cząstka startuje z punktu, będącego początkiem układu
współrzędnych, w chwili t = 0 z prędkością (8j) m/s i porusza
się w płaszczyźnie xy ze stałym przyspieszeniem (4i +2j) m/s2.
Jaka jest: a) współrzędna y, b) wartość prędkości tej cząstki
w chwili, gdy jej współrzędna x wynosi 29 m?
27 lut 18:41
zad:
27 lut 19:00
anmario: To bardzo proste zadanie, z którym z pewnością dasz sobie radę. Musisz tylko rozumieć co
oznacza zadane wektorem przyśpieszenie. Otóż a = [4,2] (oczywiście nad a powinna być strzałka,
to wektor) znaczy, że, jeśli założyć, że wersor i (też strzałka

) wskazuje kierunek poziomy
a wersor j pionowy, wartość przyśpieszenia w poziomie wynosi 4 a w pionie 2. Prędkość
początkowa w poziomie jest zero (brak składowej z i) a w pionie 8. Teraz ze znanego Ci na
pewno wzoru dotyczącego drogi w ruchu jednostajnie przyśpieszonym obliczasz czas potrzebny na
pokonanie drogi x=29 w kierunku poziomym z przyśpieszeniem 4 i szybkością początkową 0, ściśle
mówiąc we wzorze:
kładziesz x=29, V
0=0 i a=4
Obliczasz t i masz czas ruchu w kierunku pionowym, inny przecież być nie może. Zatem znowu
korzystasz z tego wzoru, ale tym razem:
t wyliczyłeś przed chwilką, składowa a w kierunku pionowym jest równa 2 więc a
y=2 i V
oy = 8
Mam nadzieję, że z wartością prędkości dasz sobie radę, pozdrawiam
27 lut 19:43
zad: z peirwszego wyszlo t=√14,5
27 lut 20:33
zad: y=130.5?
27 lut 20:38
zad:
27 lut 20:55
anmario: Czas ok, y nieok, przecież we wzorze na y masz Voyt na początku, zatem, skoro t jest
niewymierne to i y musi wyjść niewymierne, prawda?
27 lut 21:07
zad: a blad
27 lut 21:11
zad: 8√15,4+14,5
27 lut 21:12
zad: cholera 8√14,5+14,5
27 lut 21:12
zad: i teraz srodek odcinka? zeby droge wyznaczyc?
27 lut 21:19
27 lut 21:21
zad:
27 lut 21:30
anmario: Droga jest 29 w prawo i 8√14,5+14,5 do góry, całą drogę liczysz zwyczajnie z Pitagorasa,
czyli:
s=√x2+y2
27 lut 21:35
zad: i potem v=s/t?
27 lut 21:44
anmario: tak
27 lut 22:02
zad: jestes;>?
28 lut 20:46
zad: na pewno v=s/t?
1 mar 09:32
zad: a nie v=vo+a*t
1 mar 09:32
anmario:
Zgadza się, mój błąd, zapomniałem, że wartość prędkości początkowej nie jest równa 0. Ale też
nie tak jak sugerujesz, nie można przecież tak beztrosko dodawać wartości prędkości, bo
prędkość to wektor i przy jej liczeniu obowiązują zasady rachunku wektorowego. Czyli:
vx=vox + aoxt
vy=voy + aoyt
i ostatecznie:
v=√vx2 + vy2
1 mar 09:54
zad: ile Ci wyszlo?
1 mar 09:59
zad: √57188?
1 mar 10:00
zad: tak?
1 mar 10:11
zad: czyli ta droga nei potrzebna w ogole

?
1 mar 10:21
zad:
1 mar 11:06
anmario: Do zadania w oryginale nie. Ale przypominam, że to Ty zadałeś pytanie o to ile ta droga wynosi,
ja tylko to potwierdziłem. Przecież nie wiem jakie Twoje intencje
1 mar 11:12
zad: hehe ok dizkei:0 dobry wynik


?
1 mar 11:22
zad: mozesz zobaczyc jeszcze to 2 zad/? cyz wynikiem beda 2 wektory czy 4?
1 mar 11:23
anmario:
Patrzyłem pobieżnie, muszą być dwa. Aby przekonać się o tym "do bólu" wykreśl sobie układ
współrzędnych namaluj sobie dowolny wektor i spróbuj narysować więcej niż dwa o długości jeden
i do niego prostopadłe
1 mar 11:36