Kasia: hej pomóżcie mi rozwiązac te zadania:
1) jaka jest suma długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu o polu powierzchni
całkowitej 105 cm2, jeżeli długości krawędzi podstawy wynoszą 5,2 cm i 4,5 cm?
2)basen ma kształt prostopadłościanu o długości 20 m i szerokości 15 m. do basenu wlano
750 000 l wody. oblicz wysokośc wody w basenie.
z góry dzieki
b.: 1) a=5,2 b=4,5 c = (nieznana) długość trzeciej krawędzi,
mamy
2ab+2bc+2ca = 105 (zobacz
962)
skąd
c(2a+2b) = 105 - 2ab
czyli
c = (105 - 2ab) / (2a+2b),
po podstawieniu a=5,2 i b=4,5 dostajemy c.
Suma długości wszystkich krawędzi to 4a+4b+4c = ...
2) podobnie, niech H oznacza szukaną wysokość, itd. Tu masz potrzebne wzory:
962