asd:

a −− jeden bok podstawy (dajmy, że długość)
b −− drugi bok podstawy (więc to jest szerokość)
p − przekątna prostopadłościany
P
p −−− pole podstawy
m −− przekątna podstawy
H −− wysokość prostopadłościanu
na rysunku pozaznaczane
b>0 i a>0 "b" i "a" muszą byc większe od 0 bo to długości boków. to jest założenie
p = 5
√2
P
p = 12
a = b + 1
SZUKANE
x −− przekątna ściant = ?
y −−− przekątna innej ściany = ?
ten prostopadłościan ma 2 różne pary ścian
wiemy, że P
p to a*b (bo to jest prostokąt), czyli
a*b = 12
a = b + 1 −−−−−−> mamy taki układ równań
podstawiamy a
(b + 1)b = 12
b
2 + b −12 = 0 <−−−− równanie kwadratowe
54
Δ = 1 + 48 = 49
√Δ = 7
b
1 =
−1 −72 = i{−8}{2} = −4
b
2 =
−1+77 =
62 = 3
b>0 więc zostaje tylko b=3
a = b+1 = 3+1=4
a=4
b=3
tam gdzie na czerwono sa kąty proste (na rysunku może tego nie być widać)
teraz chcemy policzyć H (wysokość prostopadłościanu)
ale musimy na początek musimy policzyć "m" czyli przekątną podstawy
m
2 − a
2 + b
2 <−−−−−−twierdzenie pitagorasa
m
2 = 16+9 = 25
m =
√25 = 5 <−−− mamy "m"
więc m
2 + H
2 = p
2 <−−−−−− znowu twierdzenie itagorasa
H
2 = p
2 − m
2
H
2 = (5
√2)
2 − 5
2 = 50 − 25 = 25
H =
√25 = 5
teraz wyobraź sobie sciana boczna to prostokąt o bokach b i H lub a i H, czyli 3 i 5 lub 4 i
5
czyli przekątną tej ściany bocznej też możemy z pitagorasa obliczyć
dla x −−−−>
x
2 = a
2 + H
2
x
2 = 16+25 = 41
x =
√41
dla y −−−−>
y
2 = b
2 + H
2
y
2 = 9+25 = 34
y =
√34
Odp: x=
√41 i y =
√34
przeanalizuj to sobie zeby zapamiętać jak coś to pytaj