...
lenul: Funkcaj f jest określona wzorem
Wykaż, że zbiorem wartości tej funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych
24 lut 18:23
lenul: może jednak ktoś spróbuje.? ;>
24 lut 20:13
Artur. : x
2−1=0
df∊R/(−1.1)
Musisz sprawdzić ze dla jakiejś wartości x. f(x) będzie równe a przy czym a ∊R
więc
5x−a(x
2−1)=0
5x−ax
2−a=0
−ax
2+5x+a=0
teraz jeśli a = 0 to x=0 jeśli a ≠0 masz równanie kwadratowe. liczysz Δ = 5
2+4a
2
z tego wynika ze zawsze Δ>0
Musisz jeszcze sprawdzić ze para tych rozwiązań to nie −1 i 1.
Robiłem analogicznie do podobnego zadania ale powinno być dobrze
24 lut 20:44
24 lut 20:47
lenul: a nie można tego jakoś na osi odczytać... (?) np. zrobić z tego f. homograficzna ; \
24 lut 21:05